Fed tento týden pravděpodobně zvýší úrokové sazby o tři čtvrtiny bodu

Trhy začínají očekávat ještě rychlejší tempo zvyšování úrokových sazeb a o této možnosti zřejmě uvažují i představitelé Federálního rezervního systému.

Trhy začínají očekávat ještě rychlejší tempo zvyšování úrokových sazeb a o této možnosti zřejmě uvažují i představitelé Federálního rezervního systému.

Podle Steva Liesmana z televizní stanice CNBC se tvůrci politiky centrální banky zabývají myšlenkou zvýšení základní sazby Fedu, kterou si banky navzájem účtují za jednodenní financování, o 75 bazických bodů. Změny v ekonomickém výhledu, včetně pravděpodobnosti, že inflace nedosáhla vrcholu a běží výrazně nad dvouprocentním cílem Fedu, by mohly ovlivnit větší pohyb sazeb během dvoudenního zasedání, které končí ve středu.

Podle Liesmana je posun o 75 bazických bodů "reálnou možností".

V pondělí odpoledne o změně postoje centrální banky poprvé informoval deník Wall Street Journal. Sazba federálních fondů se promítá do mnoha spotřebitelských produktů, které jsou založeny na nastavitelných sazbách, jako jsou hypotéky a kreditní karty.

Goldman Sachs uvedl, že mění své vlastní očekávání posunu o 50 bazických bodů na 75, přičemž citoval zprávu deníku Journal a poznamenal, že den předtím noviny uvedly, že větší posun je "nepravděpodobný".

Ekonomové společnosti Wall Street nyní předpokládají postupné zvýšení sazeb o 75 bazických bodů v červnu a červenci, následované zvýšením o 50 bazických bodů v září a o 25 bazických bodů v listopadu a prosinci, čímž se sazba federálních fondů do konce roku dostane do rozmezí 3,25-3,5 %.

"Nejpravděpodobnějším spouštěčem přechodu k agresivnějšímu tempu zpřísňování jsou překvapení v květnové zprávě o CPI a další nárůst dlouhodobých inflačních očekávání v michiganském průzkumu mezi spotřebiteli minulý pátek, který byl pravděpodobně z velké části způsoben dalším růstem cen plynu," uvedl hlavní ekonom Goldman Jan Hatzius a další ve své poznámce.

Krishna Guha, vedoucí oddělení globální politiky a strategie centrálních bank ve společnosti Evercore ISI, upozornila na neobvyklost mediálních spekulací tak blízko zasedání, kdy mají politici zakázáno vydávat veřejná prohlášení.

Tržní ceny odrážely změněná očekávání.

Nástroj CME Group Fed Watch, který výrazně ukazoval na zvýšení o 50 bazických bodů v tomto týdnu, ukazoval v pondělí večer 96% pravděpodobnost zvýšení o 75 bazických bodů.

V posledních dnech obchodníci na trhu s úrokovými futures zvyšují své sázky na to, že Fed překročí svůj tradiční model zvyšování úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

Nedávné skokové zvýšení výnosů dluhopisů poukázalo na možnost agresivnějšího postupu Fedu na závěr dvoudenního středečního zasedání Federálního výboru pro volný trh.

Výnos desetiletých státních dluhopisů v pondělí vystřelil na 3,37 %, což představuje nárůst o 21 bazických bodů, zatímco výnos dvouletých dluhopisů, který většinou sleduje záměry Fedu, zrychlil na 3,34 %, což představuje skok o téměř 30 bazických bodů. Bazický bod je jedna setina procentního bodu.

Fed používá zvyšování úrokových sazeb jako způsob, jak omezit poptávku, která způsobuje více než čtyřicetiletá inflační maxima. Trhy očekávají, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování sazeb přinejmenším do konce roku, protože se snaží snížit inflaci blíže ke svému 2% cíli.

Zpráva deníku neuvádí žádné konkrétní zdroje, ale uvádí, že úředníci by mohli přehodnotit svůj postoj k sazbám ve světle několika nedávných zpráv, které ukazují, že inflace je nejen historicky vysoká, ale že se nadále zvyšuje. Fed se nachází v období klidu před dvoudenním zasedáním Výboru pro volný trh, které začíná v úterý, takže se úředníci nemohou vyjadřovat k politice.

Páteční zpráva o indexu spotřebitelských cen ukázala, že celková inflace v květnu dosáhla 8,6 %. Ve stejný den klesl široce sledovaný ukazatel spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity na historické minimum a zpráva rovněž naznačila nárůst inflačních očekávání.

Samostatný průzkum newyorského Fedu zveřejněný v pondělí ukázal, že jednoletá inflační očekávání dosahují 6,6 %, což je rekordní hodnota v datové řadě, která sahá až do roku 2012.

Kořeny inflace mají více příčin: Ucpané dodavatelské řetězce zvyšují ceny, zatímco ceny energií rostou v důsledku snížené produkce, což je situace, kterou ještě zhoršil ruský útok na Ukrajinu. Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce také podporuje mnohem vyšší mzdy, které zase vedou k růstu cen.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články