Autor: Adam Spáčil

USA a silný signál recese

Podle čtvrteční zprávy Úřadu pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis) klesla americká ekonomika v období od dubna do června již druhé čtvrtletí v řadě a dosáhla tak obecně uznávaného pravidla pro recesi.

Podle čtvrteční zprávy Úřadu pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis) klesla americká ekonomika v období od dubna do června již druhé čtvrtletí v řadě a dosáhla tak obecně uznávaného pravidla pro recesi.

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt v daném období anualizovaným tempem o 0,9 %. To následuje po poklesu o 1,6 % v prvním čtvrtletí a je horší než odhad Dow Jones, který předpokládal růst o 0,3 %.

Oficiálně Národní úřad pro ekonomický výzkum vyhlašuje recese a expanze a pravděpodobně se k danému období vyjádří až za několik měsíců, ne-li déle.

Druhý záporný údaj o HDP v řadě však naplňuje dlouhodobě zastávaný základní názor o recesi, a to navzdory neobvyklým okolnostem poklesu a bez ohledu na to, jak rozhodne NBER. HDP je nejširším měřítkem ekonomiky a zahrnuje celkovou úroveň zboží a služeb vyrobených v daném období.

"Nejsme v recesi, ale je zřejmé, že růst ekonomiky zpomaluje," řekl Mark Zandi, hlavní ekonom Moody's Analytics. "Ekonomika se blíží rychlosti stagnace, pohybuje se vpřed, ale jen stěží."

Trhy na tuto zprávu reagovaly jen málo, akcie při otevření mírně klesly. Výnosy státních dluhopisů většinou klesly, přičemž největší poklesy byly zaznamenány na konci křivky s kratší dobou splatnosti.

Samostatná čtvrteční zpráva ukázala, že počet propuštěných zaměstnanců je stále vysoký. Podle ministerstva práce činily počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti v týdnu končícím 23. července celkem 256 000, což je o 5 000 méně než v předchozím týdnu, kdy byly revidovány směrem nahoru, ale více než odhad Dow Jones, který činil 249 000 žádostí.

Pokles HDP byl způsoben mnoha faktory, včetně poklesu zásob, investic do bytového a nebytového fondu a vládních výdajů na federální, státní a místní úrovni. Hrubé soukromé domácí investice se za tříměsíční období propadly o 13,5 %.

Spotřebitelské výdaje měřené prostřednictvím výdajů na osobní spotřebu se v daném období zvýšily pouze o 1 %, neboť inflace zrychlila. Výdaje na služby se během sledovaného období zvýšily o 4,1 %, což však bylo kompenzováno poklesem výdajů na zboží krátkodobé spotřeby o 5,5 % a na zboží dlouhodobé spotřeby o 2,6 %.

Zásoby, které pomohly zvýšit HDP v roce 2021, byly ve druhém čtvrtletí brzdou růstu a z celkového objemu odečetly 2 procentní body.

Inflace byla příčinou většiny problémů ekonomiky. Index spotřebitelských cen vzrostl v tomto čtvrtletí o 8,6 %, což je nejrychlejší tempo od 4. čtvrtletí 1981. To mělo za následek pokles osobních příjmů po zdanění očištěných o inflaci o 0,5 %, zatímco míra osobních úspor činila 5,2 %, což je méně než 5,6 % v prvním čtvrtletí.

"Bylo to opravdu podle scénáře," řekl Zandi o zprávě. "Jediná povzbudivá věc byla, že velkou roli hrály zásoby. V nadcházejícím čtvrtletí už takovou roli hrát nebudou. Doufejme, že spotřebitelé budou nadále utrácet a podniky investovat, a pokud se tak stane, vyhneme se recesi."

Poté, co americká ekonomika v loňském roce zaznamenala nejvyšší růst od roku 1984, začala počátkem letošního roku v důsledku souběhu několika faktorů zpomalovat.

Jádrem problému byly problémy v dodavatelském řetězci, které byly zpočátku způsobeny nadměrnou poptávkou po zboží oproti službám během pandemie Covid. Ty se ještě prohloubily, když Rusko v únoru napadlo Ukrajinu, a nedávno, když Čína zavedla přísná opatření k zastavení provozu v boji proti nárůstu případů Covid.

Čísla za první čtvrtletí také snížila bobtnající obchodní nerovnováha a zpomalení růstu zásob, které byly zodpovědné za většinu přírůstků HDP ve druhé polovině roku 2021.

Nyní se ekonomika potýká se zásadnějšími problémy.

Inflace začala strmě stoupat před rokem a poté v roce 2022 explodovala a v červnu dosáhla nejvyššího dvanáctiměsíčního růstu od roku 1981. Pomalá reakce politiků zpočátku vyústila v jedno z největších zvýšení úrokových sazeb, jaké kdy Spojené státy zažily.

Federální rezervní systém v posledních čtyřech měsících zvýšil základní úrokové sazby o 2,25 procentního bodu. Dvojí zvýšení o 0,75 procentního bodu v červnu a červenci představuje nejagresivnější dvouměsíční zvýšení od počátku 90. let, kdy Fed začal používat jednodenní sazby jako hlavní nástroj své politiky.

"Poslední ekonomické údaje sice nejsou konzistentní, ale druhé po sobě jdoucí záporné čtvrtletí HDP je dalším důkazem, že ekonomická dynamika přinejlepším pokračuje ve výrazném zpomalování," uvedl Jim Baird, investiční ředitel společnosti Plante Moran Financial Advisors. "Cesta Fedu ke zvýšení úrokových sazeb, aniž by se ekonomika dostala do recese, se mimořádně zúžila. Roste možnost, že se již uzavřela."

Přesto předseda Fedu Jerome Powell ve středu uvedl, že očekává, že zvyšování sazeb bude tlumit inflaci, ale ekonomiku nevidí v recesi.

Zpomalení ekonomiky způsobilo Bílému domu i politické problémy. Po čtvrteční zprávě prezident Joe Biden prohlásil, že "není překvapením, že ekonomika zpomaluje, protože Federální rezervní systém se snaží snížit inflaci".

"Ale i když čelíme historickým globálním výzvám, jsme na správné cestě a tuto změnu překonáme silnější a bezpečnější," dodal Biden.

Většina ekonomů neočekává, že NBER vyhlásí oficiální recesi, a to navzdory po sobě jdoucím čtvrtletím záporného růstu. Od roku 1948 se nikdy nestalo, že by ekonomika zaznamenala po sobě jdoucí čtvrtletní pokles růstu, aniž by se ocitla v recesi.

Na Wall Street však převládá pocit, že ekonomika se může dostat do recese ještě letos nebo v roce 2023, ale nyní se v ní nenachází.

To však nemusí stačit na to, aby se změnilo vnímání veřejnosti. Průzkum Morning Consult/Politico z počátku tohoto měsíce ukázal, že 65 % registrovaných voličů, včetně 78 % republikánů, si myslí, že ekonomika se již nachází v recesi.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články