Autor: Petr Jůn

Jak těžit kryptoměny pomocí vozu Tesla?

Siraj Raval vyzkoušel snad všechny způsoby, jak těžit kryptoměny ze své Tesly Model 3 z roku 2018.

Siraj Raval vyzkoušel snad všechny způsoby, jak těžit kryptoměny ze své Tesly Model 3 z roku 2018.

Na svém počítači Apple Mac mini M1 spustil bezplatný software pro těžbu bitcoinů a počítač napájel zapojením měniče do 12voltové zásuvky zapalovače cigaret na palubní desce svého auta.

Do "kufru" své Tesly také připojil propojené grafické procesory neboli GPU a tyto stroje provozoval z vnitřní baterie vozu.

Ravalův oblíbený způsob těžení kryptoměn, jako je ethereum, však spočívá v tom, že se pomocí JavaScriptu nabourá do nativního procesoru své Tesly. CPU je vnitřní počítač vozu, který pomáhá s navigací systému a poskytuje řidičům zábavu.

Ačkoli tím riskuje, že přijde o záruku na svůj vůz, Raval říká, že to stojí za to.

"Je to mnohem rychlejší a energeticky úspornější," vysvětlil Raval, který říká, že když cena etheru a polygonu dosáhla v roce 2021 vrcholu, vydělával na těžbě obou až 800 dolarů měsíčně.

Těžař bitcoinů Alejandro de la Torre říká, že těžba z Tesly je nakonec stejná jako připojení k jakémukoli jinému zdroji energie.

"Hlavní složkou je cena elektřiny. Pokud je levnější těžit prostřednictvím elektromobilu, budiž," řekl de la Torre.

V roce 2018 se Chris Allessi taktéž rozhodl, že si se svou Teslou pohraje.

"Mám rád elektřinu. Baví mě zapínat věci, stavět věci. Dejte mi elektromotor a já vám dám hotový výrobek," řekl.

Podobně jako Raval vyzkoušel Allessi několik různých způsobů, jak přeměnit svou Teslu Model S na zařízení pro těžbu kryptoměn.

Allessi vyzkoušel těžbu bitcoinů tak, že připojil zařízení Bitmain Antminer S9 - typ těžební platformy používané speciálně k těžbě nejoblíbenější kryptoměny na světě - přímo k baterii svého auta, a to s pomocí měniče energie. Měnič upravuje napětí elektrické baterie Tesla na úroveň, která je kompatibilní s jeho Antminerem.

Allessi také úspěšně použil vnitřní firmware vozidla k těžbě altcoinů.

"Nebyl to žádný velký problém," řekl o tomto procesu. Pomocí vestavěného počítače a obrazovky v autě přešel na webovou stránku, kterou nastavil speciálně pro těžbu populárního tokenu monero. "Mohl jsem spustit těžební program v rámci prohlížeče," vysvětlil Allessi.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články