Autor: Petr Jůn

Jak vytvořit odolné portfolio podle Jima Cramera

Podle Jima Cramera, který založil a vedl hedgeový fond Cramer Berkowitz, by se měli investoři při sestavování svých portfolií řídit určitými pravidly.

Podle Jima Cramera, který založil a vedl hedgeový fond Cramer Berkowitz, by se měli investoři při sestavování svých portfolií řídit určitými pravidly. Smyslem těchto pravidel je vybudovat portfolio odolné výkyvům trhu, které jsou v tuto dobu velmi časté.

Nejdůležitějším pravidlem podle moderátora finančního pořadu Mad Money vysílaném na CNBC, je vlastnit akcie spojené s ropou, protože ceny pohonných hmot rostou. "Mezi mé oblíbené patří Chevron, zejména kvůli stabilní dividendě," řekl.

Další radou je výběr některých akcií s nízkým poměrem ceny k násobku zisku. Cramer uvedl, že Alphabet, mateřská společnost Googlu, a Meta, mateřská společnost Facebooku, obě s "historicky levným oceněním", jsou dobrou volbou, která může odolat prudce rostoucí inflaci.

Dále by investoři měli zvážit akcie v oblasti zdravotní péče, kterým se může dařit, i když zvýšení úrokových sazeb zpomalí americkou ekonomiku. "Mým favoritem zůstává Eli Lilly," řekl Cramer.

Jeho další rada je vlastnění akcie konzistentního maloobchodního prodejce, který dokáže udržet náskok před inflací. Cramer doporučil Costco a řekl, aby se investoři vyhnuli společnosti Dave & Buster's.

Poslední radou je možnost vlastnit jednu nebo dvě spekulativní akcie, se kterými se ale pojí velké riziko a investoři by měli být velmi opatrní. "Myslím, že je to skvělý způsob, jak si udržet zájem o akciový trh. Pokud se ale chystáte spekulovat, musíte být připraveni na možnost, že tyto akcie mohou klesnout na nulu. Nikdy nekupujte něco jako AMC nebo GameStop za peníze, které si nemůžete dovolit ztratit," řekl Cramer.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články