Rekordních 4,4 milionu Američanů opustilo v září svou práci.

Americká vláda v pátek uvedla, že procento pracovníků, kteří podali výpověď vzrostlo na 3%, což značí, že rekorních 4,4 milionu lidí v září opustilo svou práci.

Americká vláda v pátek uvedla, že procento pracovníků, kteří podali výpověď vzrostlo na rekordní 3%, což značí, že 4,4 milionu lidí v září opustilo svou práci.

Trend vyššího počtu rezignací ve Spojených státech se začal projevovat v průběhu loňského roku. Předcházelo mu výrazné snížení míry rezignací, dokonce nejmenší od Velké recese 2008. Toto snížení bylo pochopitelně spojené s pandemií a restrikcemi s ní spojenými. V průběhu roku však nastalo enormní zvýšení počtu rezignací převyšující data před pandemií a za posledních 365 dní situace gradovala ještě dramatičtěji. Oproti loňskému září totiž vzrostl počet lidí opouštějící svou práci o více než 34 %. I proto si tento trend vysloužil své označení "The Great Resignation" - Velká rezignace.

Pracovníci končí ve snaze najít lepší plat nebo lepší práci, což představuje zásadní posun na americkém trhu práce. "Práce má nyní iniciativu a skončila éra vyplácení jednotlivcům méně, než je snesitelná mzda," řekl Joseph Brusuelas, hlavní ekonom RSM US. "To silně naznačuje, že rostoucí mzdy budou nedílnou součástí budoucího ekonomického prostředí," dodal.

Spojené státy měly v září 10,4 milionu otevřených pracovních míst, kvůli pokračující krizi nedostatku pracovníků, jak v pátek ukázaly údaje z Bureau od Labor Statistics. Byl to mírný pokles z 10,6 milionu otevřených pracovních míst v srpnu. Pracovních míst přibylo zejména ve zdravotnictví a sektoru a ve státní správě a samosprávě. 

Zpomalující poptávka po pracovnících v odvětví volného času a pohostinství byla příčinou mírného poklesu volných pracovních míst v září. 

"Varianta Delta je stále viditelná v zářijové zprávě JOLTS," řekl Nick Bunker, ředitel ekonomického výzkumu v Indeed Hiring Lab, v e-mailových komentářích. Poznamenal však, že "ze zprávy o pracovních místech v říjnu víme, že se trh práce dostal na stabilnější půdu." Bunker také dodal, že tempo lidí, kteří odcházejí z pracovního trhu, je pozoruhodné, ale koncentrace mezi několika málo sektory je do očí bijící. Podle Bunkerových dat nejvíce odcházejí v odvětvích, kde je většina práce osobní nebo relativně málo placená.

Největší nárůst odchodů zaznamenal sektor umění, zábavy a rekreace, následovaný ostatními službami a státním a místním školstvím.

 

Zdroje: cnn.com, cbsnews.com, freepik

Nejnovější články