Roku předstihla Teslu a stala se největší pozicí Ark Invest

Podle údajů agentury Bloomberg je nyní na prvním místě vlajkového ETF společnosti Ark Invest společnost Roku, která poprvé po zhruba čtyřech a půl letech předstihla společnost Tesla.

Podle údajů agentury Bloomberg je nyní na prvním místě vlajkového ETF společnosti Ark Invest společnost Roku, která poprvé po zhruba čtyřech a půl letech předstihla společnost Tesla.

Fond Ark Disruptive Innovation ETF vlastnil ke čtvrtečnímu závěru 717 milionů dolarů Roku, což je jen o málo více než jeho 702 milionový podíl ve společnosti Tesla. Změna byla způsobena jak probíhající tržní volatilitou, tak také tím, že společnost Ark Invest v uplynulém roce důsledně snižovala svůj podíl ve společnosti Tesla a získané prostředky použila na nákup společnosti Roku.

Fond Disruptive Innovation ETF snížil svůj podíl ve společnosti Tesla o 75 % oproti svému maximu za poslední rok. Ve stejném období ARK více než zdvojnásobil svou pozici v Roku. Tento krok není zcela překvapivý vzhledem k tomu, že Woodová důsledně vysvětluje svou strategii koncentrace portfolia v obdobích extrémní volatility trhu.

Při koncentraci svého portfolia společnost Ark Invest důsledně využívala svůj vítězný podíl ve společnosti Tesla jako zdroj finančních prostředků k doplnění některých ztrátových pozic, včetně Roku. ETF nyní vlastní 37 akcií, což je pokles oproti loňskému roku, kdy drželo 45 akcií.

Podle údajů společnosti Koyfin byla Tesla jedinou vítěznou pozicí společnosti Ark v uplynulém roce, když přinesla 25% výnos. Ve stejném období akcie Roku klesly o 70 % a oproti svému rekordnímu maximu se propadly o 80 %, protože investoři kvůli prudkému růstu úrokových sazeb opouštějí akcie technologických společností s vysokým růstem.

Prodej společnosti Tesla ze strany společnosti Ark však neznamená, že by byli méně nakloněni výrobci elektromobilů. Ještě minulý měsíc Ark aktualizoval cílovou cenu Tesly pro rok 2026 na 4 600 USD, protože výzkumná společnost očekává, že společnost vyvine a bude provozovat síť autonomních vozů pro přepravu cestujících. To představuje potenciální nárůst o 546 % oproti současným úrovním.

A přestože Roku předstihla Teslu na pozici nejvýznamnější akcie ve vlajkovém ETF společnosti Ark, Tesla zůstává podle údajů Cathie's Ark na prvním místě co se týče velikosti pozice napříč všemi ETF společnosti Ark Invest. Společnost Ark vlastní ve svých 6 aktivně spravovaných ETF akcie Tesla v hodnotě 907 milionů USD, zatímco akcie Roku v hodnotě 843 milionů USD.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články