V USA bylo podáno více než 100 milionů vakcín!

Prezident Biden požaduje nárok na vakcínu pro všechny dospělé do 1. května, tím vyvíjí tlak na úředníky. Chce po nich, aby zvýšili tempo.

Obrázek: freepik.com

Milník přichází ve chvíli, kdy se v USA zrychluje inokulace a v posledních týdnech ubývá nových případů Covid-19. Internetové stránky Centers for Disease Control and Prevention věnované sledování dat ukázaly, že v pátek bylo dosud podáno přibližně 101 milionů dávek tří vakcín schválených pro použití v USA.

Bidenův plán je zatím nejsilnější známkou toho, že administrativa je přesvědčena, že současný nedostatek vakcín v nastávajících týdnech poleví. Ovšem dostat USA do fáze, kde situace do 4.července, což je cíl, který v úterý prosazoval prezident Biden, umožní lidem schromáždit se v menších skupinkách, bude čelit nemalým výzvám.

Spojené státy musí najít dostatek zdravotníků, aby rozdali injekce a vytvořili více míst masové vakcinace. Úředníci musí pracovat na tom, aby zajistili, že nedostatečně vybavené komunity dostanou vakcínu a aby byla překonána váhavost s podáním vakcín. Státy se budou muset tohoto úkolu chopit, i když některé se stále potýkají s krachem webových stránek pro schůzky. „Budeme muset dramaticky zvýšit naši kapacitu, protože na této kapacitě nyní nejsme” řekl Andrew Cuomo, guvernér New Yorku, v pátek na tiskové konferenci, když hovořil o dosažení cíle do 1. května.

Podle prezidenta Bidena existuje politické riziko, že veřejnost bude vnímat tento cíl jako očekávání, že do té doby vakcínu určitě dostane, spíše než že by do 1.května vůbec byla způsobilá-protože očkování bude pravděpodobně pokračovat celé léto.

„Vakcína nebude aplikována na lidech už 1. května, ale bude dostupná.” řekl Michael Osterholm, specialista na choroby z Minnesotské univerzity, který radil Bidenovu přechodovému týmu na Covid-19. „Jedna z mých největších obav je mít dostatek vakcín, ale nemít lidi, kteří by je brali.”

Správa může legálně donutit státy, aby učinily všechny dospělé způsobilé do určitého data, protože vakcíny byly schváleny Úřadem pro potraviny a léčiva na základě povolení pro nouzové použití, které agentuře umožňuje uvolnit léčbu ve vyhlášené nouzové situaci, řekl Nicholas Bagley, profesor práva z Michiganské univerzity.

Vzhledem k povolení má Bidenova administrativa široký prostor pro uvážení, aby stanovila podmínky pro to, kdo by měl vakcíny dostat, uvedl.

„Administrativa má pravomoc být normativnější, pokud by chtěla” řekl Bagley. V posledních dnech aplikují USA přes 2 miliony dávek denně. V USA byla injekce společností Pfizer Inc. a BioNTech SE podávána nejčastěji, podle údajů CDC bylo dosud podáno přes 50,9 milionu dávek, zatímco vakcína společnosti Moderna Inc. byla podána více než 49,1 milionkrát. Jednodávková injekce podaná společností Johnson & Johnson byla podána více než 870 000krát.

Prezident Biden tento týden oznámil plány na zajištění dalších 100 milionů dávek vakcíny J&J, čímž zdvojnásobil závazek společnosti. Správa uzavřela smlouvy se společnostmi Pfizer a Moderna na poskytnutí 600 milionů dávek jejich dvoufázových vakcín.

Bílý dům v pátek uvedl, že rozšíří počet osob kvalifikovaných k podávání očkovacích látek po celé zemi. Mezi nově způsobilé vakcinátory budou patřit mimo jiné zubní lékaři, veterináři, pohotovostní zdravotničtí technici a studenti odborných zdravotnických oborů. Bidenova administrativa rovněž uvedla, že v rámci svého federálního lékárenského programu zpřístupní vakcínu ve více než 20 000 lékárnách po celé zemi a více než zdvojnásobí počet míst hromadného očkování podporovaných federálně. Správa rovněž spustí nové internetové stránky a call centrum, které pomohou veřejnosti lépe zjistit, kde je k dispozici nabídka očkovacích látek. Biden rychle přikročit k přidělení finančních prostředků z balíčku pomoci koronavirové krizi v hodnotě 1,9 bilionu dolarů, který demokraté schválili na základě stranického hlasování a prezident jej ve čtvrtek podepsal. Tento právní předpis poskytuje na distribuci očkovacích látek 7,5 miliardy dolarů, 48 miliard dolarů na testování a vyhledávání kontaktů a více než 160 miliard pro školy a univerzity. Bílý dům uvedl, že ministerstvo zdravotnictví a lidských služeb okamžitě věnuje 650 milionů dolarů na rozšíření testování pro učitele, zaměstnance a studenty ve školách K-8, aby jim pomohli znovu otevřít.

„Tímto zákonem ale naše úsilí nekončí. Podle mého názoru je to jen začátek” řekl Biden v pátek na ceremonii v Bílém domě s představiteli Kongresu na oslavu zákona o pomoci.

Administrativa trvale zvyšuje týdenní dodávky do států za obrovské poptávky. Bílý dům uvedl, že týdenní dávky putující do států, kmenů, teritorií a lékáren jsou nyní na více než 20 milionech.

„Zásobování je teď hlavní problém.” prohlásil Ajay Sethi, docent a epidemiolog na University of Wisconsin-Madison, který projevil názor, že státy mohou otevřít způsobilost pro další prioritní skupiny, jakmile se zvýší dodávky, nakonec včetně všech. „Ve Wisconsinu fungují očkovací látky hluboko pod svou kapacitou a nadále dostávají mnohem méně dávek, než je požadováno.”

Rozdílná pravidla způsobilosti způsobila určité nejasnosti a umožnila ostatním hrát si v systému. Právě teď, s různými žebříčky priorit, se mnoho států snaží ověřit, zda jsou lidé způsobilí.

Tento týden získali nárok na očkování obyvatelé New Yorku ve věku 60 let a starší, zatímco v sousedním New Jersey mají nárok obyvatelé ve věku 65 let a starší. V Connecticutu byl nejnižší věk nastaven na 55 let.

Aljaška již zpřístupnila vakcíny všem dospělým. A Michigan řekl v pátek, že všichni obyvatelé ve věku 16 a více let budou způsobilí pro vakcínu od 5. dubna, i když zdravotníci poznamenali, že to může trvat několik týdnů, než se každý, kdo chce vakcínu, objedná. Bidenova administrativa uvedla, že v Detroitu zřídí federálně podporované místo masové vakcinace schopné podat 6000 dávek denně.

Řada vůdců států, včetně gruzínského republikánského guvernéra Briana Kempa a Connecticutského demokratického guvernéra Neda Lamonta, tento týden prohlásili, že podporují změnu způsobilosti 1. května.

“Zvýšení množství vakcín tak zlepší současnou situaci, takže by to nemělo vysoce rizikovým lidem ztěžovat očkování, pokud budou 1. května nebo později soutěžit se širokou veřejností”, řekla Leana Wenová, profesorka zdravotní politiky na Univerzitě George Washingtona. „Bidenova administrativa musí mít velkou důvěru v dodavatelský řetězec a schopnost urychlit distribuci” dodala.

Správa také uvedla, že mobilní jednotky budou nasazeny, aby pomohly dostat vakcínu k lidem ve venkovských nebo jiných zdravotně podprůměrných oblastech.

„Státy nebyly předem informovány. Prezident Biden oznámil plány na otevření způsobilosti do 1. května.” sdělil Marcus Plescia, vedoucí lékař Asociace státních a územních zdravotnických úředníků, která zastupuje veřejné zdravotnické agentury. Řekl, že existuje riziko, že otevření očkovacích látek všem dospělým by mohlo zahltit systém a ztížit pomoc komunitám s nedostatečnými dávkami.

„Nejspíš uvidíme nějakou nespravedlnost.” Poté dodal “Kdo dřív přijde, ten dřív mele, není dobrý recept na rovnost.” Vzhledem k tomu, že dodávky vakcín jsou na vzestupu, někteří vůdcové veřejného zdravotnictví prohlásili, že největší starostí je získat dostatek lidí, kteří by vakcínu dostali, aby USA mohly dosáhnout stádní imunity do podzimu. „Biden si stanovil jasný cíl a to je opravdu uklidňující.” prohlásil Wen a dodal “Moje největší obava je, že kvůli sebeuspokojení nedosáhneme stádní imunity do podzimu.”

Zdroje: wsj.com, freepik.com

Nejnovější články