Autor: Adam Spáčil

1 růstová akcie s poklesem o 82 %, kterou je vhodné koupit právě teď

Tato oslabená růstová akcie by se mohla odrazit ode dna a přinést fantastické výnosy. Růstové akcie byly v poslední době zdrceny a obzvláště těžce byly zasaženy společnosti, které zaznamenaly významný pozitivní impuls vytvořený podmínkami souvisejícími s pandemií.

Tato oslabená růstová akcie by se mohla odrazit ode dna a přinést fantastické výnosy.

Růstové akcie byly v poslední době zdrceny a obzvláště těžce byly zasaženy společnosti, které zaznamenaly významný pozitivní impuls vytvořený podmínkami souvisejícími s pandemií. Je sice rozumné, že se ocenění posunulo, protože se snížil vítr do plachet výkonnosti a do popředí se dostaly nové rizikové faktory, ale existují také slibné, inovativní společnosti, které se nyní obchodují s naprosto masivními diskonty ve srovnání s jejich potenciálem a úrovní ocenění za posledních 18 měsíců.

Jedna z akcií, na kterou se dnes zaměříme, klesla oproti svému maximu zhruba o 82 % a má potenciál, kvůli kterému se vyplatí na ni právě teď vyrazit.

Zoom je růstová akcie, která se obchoduje v hodnotovém pásmu

Společnost Zoom Video Communications ( ZM) byla po určitou dobu králem "pandemických akcií". Sociální odstup přitlačily na její platformu vlnu obchodní, vzdělávací a osobní komunikace a podnikání společnosti rostlo neuvěřitelným tempem. Nyní, když tyto vlivy slábnou, je růst pomalejší, ale Zoom stále dosahuje působivých výsledků a jeho akcie vypadají pro dlouhodobé investory atraktivně oceněné.

Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly tržby této videokonferenční společnosti meziročně o zhruba 21 % na 1,07 miliardy dolarů. Tržby za fiskální rok 2022 (který skončil 31. ledna) mezitím meziročně vzrostly o 55 % a dosáhly zhruba 4,1 miliardy dolarů. Čistý zisk z provozní činnosti sice ve čtvrtém čtvrtletí poklesl zhruba o 2 %, ale za celý rok se přesto zvýšil o 61 % a dosáhl zhruba 1,06 miliardy dolarů. Společnost Zoom ukončila loňský rok s 2 725 zákazníky, kteří za sledované období 12 měsíců vygenerovali tržby vyšší než 100 000 USD, což představuje 66% nárůst oproti stavu na konci předchozího roku. Společnost také ukončila rok s 509 800 firemními zákazníky, kteří měli alespoň 10 zaměstnanců, což představuje 9% nárůst oproti konci roku 2020. A co víc, společnost Zoom zaznamenala mezi firemními zákazníky s více než 10 zaměstnanci 129% míru expanze v čistých dolarech, což znamená, že v průměru zvýšili výdaje za její služby o 29 % ročně.

Využijte příliš agresivního výprodeje

Přestože společnost Zoom v loňském roce vykazovala velmi silný růst tržeb a zisků, investoři akcie vyprodávali kvůli známkám oslabování pandemického větru. V tomto kontextu není nutně překvapivé, že akcie vzhledem k výhledu výkonnosti na letošní rok nadále ztrácely.

Podle středního výhledu vedení společnosti by měl růst v prvním čtvrtletí činit zhruba 12,1 % a v běžném fiskálním roce 10,7 %. Střední hodnota výhledu společnosti však naznačuje, že zisk v letošním roce také poklesne zhruba o 31 %.

Je zřejmé, že dochází k výraznému zpomalení růstu tržeb, a velký pokles zisků by byl znepokojující, pokud by se objevily známky toho, že podnik směřuje k poklesu nebo že jeho současné ocenění je nepřiměřeně přitažené za vlasy. Zdá se, že tomu tak není.

Společnost Zoom vynakládá prostředky na oslovení nových zákazníků, vývoj nových produktů a funkcí a na transformaci, která zvyšuje její schopnost dlouhodobě růst. Vzhledem k tomu by se investoři neměli příliš obávat poklesu zisku v letošním roce. Trh si možná akcie dočasně nezamiloval, ale stále existuje atraktivní výhled expanze pro její videokonference a další nabídku komunikačního softwaru a výprodeje se zdají být dramaticky přehnané.

Akcie společnosti Zoom prudce klesly z maxima, kterého dosáhly v říjnu 2020, a v současné době se obchodují za zhruba 21násobek loňského volného peněžního toku a zhruba 29,5násobek letošního očekávaného zisku. U podniku, který má obrovskou perspektivu pro dlouhodobou expanzi, ponechává současné ocenění akcií prostor pro explozivní růst.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články