Autor: Adam Spáčil

3 obrovské investiční chyby, kterých se vyvarujte během poklesu trhu

Podmínky na trhu jsou nyní obtížné. Neztěžujte si situaci. Není žádným tajemstvím, že akciový trh byl po většinu roku 2022 v útlumu.

Podmínky na trhu jsou nyní obtížné. Neztěžujte si situaci.

Není žádným tajemstvím, že akciový trh byl po většinu roku 2022 v útlumu. Nejenže některé sektory (zdraví, technologický) byly zasaženy obzvláště tvrdě, ale akcie se celkově ocitly v oblasti korekce, což znamená pokles o nejméně 10 % oproti jejich předchozím maximům.

Abychom byli spravedliví, korekce akciového trhu jsou vlastně docela normální a běžné události. Ale pokud jste noví investoři, možná nevíte, jak se s ní vypořádat.

I když patříte mezi zkušené investory, realita je taková, že mnozí z nás se s korekcí akciového trhu již delší dobu nesetkali. Jistě, akcie nás vyděsily v březnu 2020 v souvislosti s vypuknutím epidemie, ale tento medvědí trh byl poměrně krátkodobý. Od té doby si akcie až do začátku letošního roku užívaly pěknou rallye.

Bez ohledu na to, kolik máte zkušeností s investováním, je důležité vyvarovat se některých chyb, když cena akcií klesá. Zde jsou tři velké, kterých je třeba se právě teď vyvarovat.

1. Panický prodej

Je těžké sedět a sledovat, jak hodnota vašeho portfolia ze dne na den klesá. Nezapomeňte však, že ztráty, které vidíte, jsou pouze ztráty na obrazovce. Skutečné ztráty neuzavřete, dokud akcie nezlikvidujete za cenu, která je nižší než ta, kterou jste za ně zaplatili.

Proto se musíte zavázat, že se vyhnete prodeji akcií z paniky. Pokud se musíte přinutit přestat kontrolovat své portfolio, dokud se podmínky na trhu nezlepší, budiž.

2. Nenakupování dalších akcií

Možná se domníváte, že nákup akcií během korekce je špatný krok, protože existuje možnost, že hodnota investice může klesnout ještě více. Existuje však také velká šance, že se akcie ze současného poklesu zotaví, takže pokud budete investovat i nadále, může se vám podařit profitovat v podobě nižších cen akcií.

Řekněme, že existuje akcie, kterou jste si vyhlédli a která se po většinu roku 2021 obchodovala za 300 dolarů za akcii. Pokud se tato akcie nyní obchoduje za 260 USD za akcii a vy stále věříte, že se hodí do vašeho portfolia, pak není důvod ji nekoupit.

Jistě, můžete nakoupit za 260 dolarů, aby o týden či dva později akcie klesly na 240 dolarů. Ale za několik měsíců nebo let poté se mohou dostat až na 310 dolarů. Pokud investujete na dlouhou dobu, není to problém.

Pokud se vám v této době nechce nakupovat jednotlivé akcie, můžete se vždy vrátit k burzovně obchodovaným fondům (ETF). Výhodou této cesty je, že nemusíte trávit příliš mnoho času vymýšlením strategie, které konkrétní společnosti nakoupit. Spíše budete moci investovat do mnoha společností najednou.

3. Nahrazení akcií ještě rizikovějšími investicemi

Protože akcie byly v poslední době tak volatilní, možná máte tendenci vložit své peníze do jiných aktiv, například do kryptoměn. Pokud vás však k tomuto rozhodnutí vede strach ze ztrát, pak kryptoměny pravděpodobně nejsou příliš dobrým řešením.

Kryptotrh může být mnohem volatilnější než akciový trh, a protože digitální mince jsou poměrně novou investicí, nevíme přesně, jakou mají trvalou sílu. Pokud se tedy vaše investiční strategie vždy soustředila na nákup akcií s dlouhodobým růstovým potenciálem, nemusí mít přechod ke kryptoaktivům právě teď smysl.

To neznamená, že nemůžete do svého portfolia přidat malé množství kryptoaktiv. Možná však nyní není vhodná doba na velké investice do digitálních mincí - zejména pokud je vaším cílem snížit riziko v době, kdy akcie klesají.

Vlastnit akcie je v současné době obtížné - o tom není pochyb. Ale vyhnout se těmto chybám by mohlo být vaší vstupenkou k tomu, abyste se z tohoto poklesu dostali, a ne abyste jím byli poškozeni.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články