Dogecoin i Shiba Inu patří do top 10 kryptoměn

Dvě kryptoměny, které jsou obě inspirované psy shiba inu, jsou nyní podle tržní hodnoty v top 10 žebříčku všech kryptoměn.

Dvě kryptoměny, které jsou obě inspirované psy shiba inu, jsou nyní podle tržní hodnoty v top 10 žebříčku všech kryptoměn.Od pondělního odpoledne je dogecoin, který byl uveden na trh v roce 2013 prvoplánově jako vtip, na 10. místě žebříčku s tržní hodnotou přes 35 miliard dolarů.Aktuálně se obchoduje za zhruba 27 centů. Tyto čísla uvádí CoinGecko.

Kryptoměna s názvem Shiba inu, která byla uvedena na trh v roce 2020, aby si tropila legraci pro změnu z dogecoinu, se řadí na 9. místo s tržní hodnotou přes 38 miliard dolarů. Shiba inu dosáhl ve čtvrtek historického maxima 0,00008616$.

Dogecoiny a shiba inu coiny často mezi sebou soutěží v určité rivalitě.  Ačkoliv si to jejich příznivci možná nechtějí přiznat, dogecoin a shiba inu coin mají klíčovou společnou charakteristiku, tvrdí  Caitlin Cook. Ten je vedoucím komunity technologické společnosti Onramp Invest pro správu kryptoměn.

“Oba coiny jsou z velké části poháněni komunitami, které za nimi stojí. Komunita dogecoinů i komunita shiba inu jsou obě velmi hlasité a oddané.”

  “Altcoiny jako shiba inu jsou primárně založeny na komunitě, což znamená, že jejich úspěch do značné míry závisí na úspěchu a růstu komunity, nikoli na její užitečnosti,“ řekl již dříve Douglas Boneparth, certifikovaný finanční plánovač a prezident Bone Fide Wealth. Pojem „altcoiny“ se pro vysvětlení vztahuje na všechny kryptoměny kromě bitcoinu.

Tvůrce shiba inu coinů to dokonce nazývá „experimentem v decentralizovaném spontánním budování komunity“.

To zahrnuje hlavně příznivce celebrit, jako je například miliardář Elon Musk, generální ředitel SpaceX a Tesla. Musk často tweetuje o různých kryptoměnách a tím ovlivňuje jejich ceny.

Několikrát během roku 2021 se zdálo, že shiba inu vyskočil poté, co Musk opakovaně zveřejnil obrázky svého štěněte shiba inu na Twitteru.  24. října ale Musk objasnil, že nevlastní žádné shiba inu coiny a že vlastní pouze bitcoiny, ethereum a dogecoiny.

Celkově je ale současná vlna vzestupu těchto dvou altcoinů „řízena komunitou a jakýkoli altcoin má příležitost se takto rozběhnout, pokud o něm budeme dostatečně slyšet ,“ tvrdí Cook.

Nicméně skutečnost, že tyto coiny jsou tak náchylné k cenovým výkyvům a to na základě toho, kdo o nich zrovna mluví, je investice do nich značně riskantní.

Jak dogecoin, tak shiba inu jsou „spekulativní,“ říká Cook.  "Pro většinu lidí to nejsou dlouhodobé investice a většina lidí by pravděpodobně také neměla mít dlouhodobou vizi, proč je držet po delší období. Je to proto, že jsou považovány spíše za sázky na komunitu než za sázky na technologii. Proto neexistuje životaschopný produkt."

Odborníci dlouhodobě varují, že jakákoliv investice do kryptoměn může mít za následek ztrátu celé investice. Obecně doporučují, aby se investovalo pouze to, co si může člověk dovolit ztratit a to bez ohledu na to, jakou kryptoměnu si vybere. A altcoiny jsou specifické ještě jednou věcí. Vyžadují další opatrnost kvůli jejich odlišnostem od něčeho, jako je bitcoin, včetně jejich struktury, nabídky a užitečnosti.

Bitcoin byl spuštěn v roce 2009 se záměrem stát se peer-to-peer finančním systémem.  Jeho blockchain byl pečlivě vytvořen a navíc s dobře promyšleným ekosystémem. Bitcoin má také omezenou nabídku. Kvůli tomu je svými držiteli vnímán jako uchovatel hodnoty, ti také doufají, že se stane prominentní decentralizovanou digitální měnou.

Většina altcoinů pro vysvětlení tyto vlastnosti postrádá.  I když jsou jejich silné komunity kladnou stránkou, je to něco, na čem jsou velmi závislí. Mnoho z nich postrádá technologický rozvoj a nemá omezení dodávek.

“Kvůli volatilitě a riziku vždy říkám, že kryptoměny nejsou vhodnou investicí pro mnoho lidí,“ říká Cook.  "Když se dostanete do volatilnějších altcoinů, je to málo životaschopná investice pro spoustu lidí, zejména pro ty, kteří na to nemají žaludek."

I díky tomu je nemožné vědět, jak se věci vyvinou dál u dogecoinu i shiba inu coinu v budoucnu. Nicméně teď se jim daří.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články