Autor: Adam Spáčil

Elon Musk má pro manažery tři pravidla. Zde je bližší pohled na jeho styl vedení

S přístavbou továrny Tesla Gigafactory v texaském Austinu přivádí generální ředitel Elon Musk pod svá křídla přibližně 20 000 zaměstnanců.

S přístavbou továrny Tesla Gigafactory v texaském Austinu přivádí generální ředitel Elon Musk pod svá křídla přibližně 20 000 zaměstnanců.

Společnosti Tesla a SpaceX zaměstnávají dohromady více než 100 000 lidí.

Jaké to je pracovat pro Elona Muska? Podívejte se blíže na jeho přístup k řízení.

Existuje mikromanagement a pak "nano-management".

V roce 2015 se Musk v rozhovoru pro The Wall Street Journal označil za "nanomanagera".

"Diamanty vznikají pod tlakem a Elon Musk je mistr ve výrobě diamantů," řekla dříve Dolly Singhová, bývalá vedoucí oddělení získávání talentů ve SpaceX.

Jeden ze softwarových inženýrů společnosti Tesla dříve uvedl: "Vyzývá lidi a nutí je dělat věci, o kterých si myslí, že je nedokážou, a v některých ohledech je opravdu skvělý."

V roce 2018 však současní i bývalí zaměstnanci Tesly sdělili televizi CNBC, že Muskovo mikromanagement stojí společnost čas a peníze.

Důvod, proč Musk nedeleguje? "Nemohu najít lidi, které bych mohl delegovat," řekl v roce 2020 deníku The New York Times.

Musk porušuje konvence

Musk se také podělil o svou filozofii řízení se zaměstnanci Tesly v e-mailu z roku 2018, ve kterém napsal, že schůzek by mělo být obecně méně a měly by být kratší a lidé, kteří nepřispívají, by měli jednoduše odejít.

"Odejděte ze schůzky nebo ukončete hovor, jakmile je zřejmé, že nepřinášíte přidanou hodnotu," řekl. "Není nezdvořilé odejít, ale je nezdvořilé nutit někoho, aby zůstal a ztrácel čas."

Řekl, že zaměstnanci by se měli zbavit žargonu a přeskočit hierarchii velení, aby se zlepšila komunikace. Řekl také, že existuje volnost v pravidlech společnosti.

V jednom z e-mailů zaslaných v říjnu loňského roku, o kterém jako první informovala CNBC, Musk zaměstnancům Tesly sdělil, že mu nevadí, když budou v továrně poslouchat hudbu nebo přidávat "jakékoli drobnosti, které jim zpříjemní práci".

V jiném říjnovém e-mailu Musk manažerům Tesly sdělil, že mají tři možnosti, jak postupovat, když jim pošle e-mail s výslovnými pokyny: vysvětlit, proč se mýlí, požádat o vysvětlení, nebo "pokyny provést".

"Pokud se nic z výše uvedeného nestane, bude tento manažer vyzván k okamžité rezignaci," napsal.

Musk je prý náchylný k výbušným incidentům a "zuřivosti".

O Muskovi se říká, že je na zaměstnance krátký.

"Pokud jste řekli něco špatně nebo jste udělali jedinou chybu nebo jste se o něj špatně otřeli, rozhodl se, že jste idiot, a nebylo nic, co by mohlo změnit jeho názor," řekl v roce 2018 jeden z vedoucích inženýrů společnosti Tesla časopisu Wired.

Zástupce společnosti Tesla tehdy pro Wired uvedl, že Musk "někdy podniká obtížné kroky a propouští lidi, kteří podávají špatné výkony a ohrožují úspěch celé společnosti".

Ve stejném roce zaměstnanci společnosti Tesla sdělili serveru Insider, že Musk umí být náročný a nepředvídatelný.

"Elon si v podstatě dělá, co chce a kdy chce," řekl jeden člověk.

Podle knihy reportéra listu Wall Street Journal Tima Higginse Musk často vybuchoval na vedoucí pracovníky a nižší zaměstnance a odcházel z jednání.

Musk zpochybnil některé anekdoty v knize a označil ji za "nepravdivou a nudnou".

V červenci Musk popřel, že by kdy zaměstnance vyhodil, a uvedl, že "dává jasnou a upřímnou zpětnou vazbu, která může být vykládána jako výsměch".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články