Autor: Adam Spáčil

Klesající euro by mohlo zhoršit inflaci, takže ECB by měla zvýšit sazby, říká německý ministr financí

Německý ministr financí Christian Lindner varoval, že slabé euro by mohlo zhoršit inflaci, a vyzval Evropskou centrální banku, aby zvýšila sazby a posílila měnu.

Německý ministr financí Christian Lindner varoval, že slabé euro by mohlo zhoršit inflaci, a vyzval Evropskou centrální banku, aby zvýšila sazby a posílila měnu.

V pátek se kurz eura vůči dolaru pohyboval kolem 1,05 USD, což je od začátku roku přibližně o 7 % méně a o 14 % méně než před rokem. Euro se poprvé po 20 letech přiblížilo k dosažení parity s dolarem, neboť Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby, zatímco ECB zatím sazby nezpřísnila.

"Inflační rizika [v Evropě] vyplývají z vývoje vnější hodnoty eura, zejména s ohledem na politiku centrálních bank v USA," řekl v pátek Lindner novinářům. Dodal, že inflace ohrožuje "budoucí hospodářský rozvoj", který Evropa nutně potřebuje.

Slabší měna sice může zvýšit konkurenceschopnost vývozu země, ale zároveň zdražuje dovoz, což zvyšuje inflační tlaky.

ECB udržuje klíčové úrokové sazby v záporných hodnotách, přestože inflace dosahuje 7,4 %. Joachim Nagel, guvernér německé centrální banky a člen výboru ECB pro stanovení sazeb, naznačil, že ECB by mohla v červenci zvýšit sazby až o 0,5 procentního bodu, což je více než očekávané zvýšení o 0,25 bodu.

Lindner tento krok plně podpořil a domnívá se, že "další kroky budou rychle následovat".

Euro bylo zavedeno v roce 1999 a v prvních letech se obchodovalo pod úrovní dolaru. Euro však rostlo a nakonec se v březnu 2008 vyšplhalo na nejvyšší hodnotu zhruba 1,58 USD.

Politika uvolněných peněz ze strany Federálního rezervního systému pomohla udržet euro nad dolarem, ale nyní se situace tvrdě obrací opačným směrem. Fed zvýšil sazby o 0,75 bazického bodu a očekávání agresivního cyklu pokračujícího zvyšování vedlo k prudkému růstu výnosů amerických dluhopisů.

To vedlo ke zvýšení kurzu dolaru vůči euru i dalším předním světovým měnám. Ruská válka na Ukrajině i širší tržní turbulence také způsobily, že se investoři začali stahovat do bezpečného přístavu, kterým je dolar. Oslabující ekonomika eurozóny také tlumí očekávání agresivního zvyšování sazeb ECB.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články