Až do jaké výše může vyhnat cenu ropy zákaz vývozu z Ruska?

Vyhlídka na omezení ruského exportu energie by mohla podle Westbeck Capital Management poslat ceny ropy nad 200 dolarů za barel.

Vyhlídka na omezení ruského exportu energie by mohla podle Westbeck Capital Management poslat cenu ropy nad 200 dolarů za barel.

Tento hedgeový fond se sídlem v Londýně patří mezi nejlepší z těch, co se zaměřují po ruské invazi na Ukrajinu na rozšíření okruhu zemí, kde se dá těžit a obchodovat ropa.

V dopise investorům společnost Westbeck uvedla, že trvalé zhoršení ruského vývozu ropy spojené s destrukcí poptávky pravděpodobně vyžene ceny za barel do rozmezí 150 až 175 USD a může přestřelit dokonce i výši 200 USD, což je téměř dvojnásobek současné ceny. V dopise se také uvádí, že prudký nárůst ceny by mohl zase podnítit vzrůst inflace a potenciálně i donutit Federální rezervní systém zastavit zvyšování sazeb.

"Ropné a akciové trhy nejsou pro takový scénář vůbec připraveny, i když podle našeho názoru jsou šance na něj vysoké," uvedla dále firma ve svém dopise. "Věříme, že investoři by měli přemýšlet o pojistkách proti tomuto výsledku."

Mluvčí společnosti Westbeck, kterou řídí Jean-Louis Le Mee a William Smith, obsah dopisu potvrdil. Fond Westbeck Energy Opportunity Fund v únoru podle odhadů vzrostl o 3,8 % a v březnu zatím o 5,4 %, čímž se zvýšily prozatímní letošní zisky na 17,4 %. Společnost spravuje aktiva ve výši 380 milionů dolarů.


 

Ceny komodit od ruské invaze na Ukrajinu prudce vzrostly

  

V případě pokud přijde recese vyvolaná prudkým nárůstem ceny ropy, tak pak ropa vypadá jako výhodnější a lepší investice než ropné akcie, tvrdí Westbeck. V rámci akcií firma uvedla, že je lepší upřednostnit společnosti poskytující služby na ropných polích.

Bloomberg Commodity Spot Index, který sleduje futures na energie, kovy a plodiny, vyskočil na nejvyšší hodnotu za více než sedm let. Ropa Brent se v pátek obchodovala nad 110 dolary za barel a přiblížila se tak vrcholu z roku 2014.


 

Zdroje: bloomberg.com; unsplash

Nejnovější články