Autor: Adam Spáčil

Podle JPMorgan se vytvářejí podmínky potřebné pro dosažení dna akciového trhu, protože investoři jsou příliš medvědí

Více než 20% pokles indexu S&P 500 od začátku roku se možná blíží ke konci, protože se začínají vytvářet "předpoklady" pro dosažení dna akciového trhu, uvedl v pondělní zprávě Marko Kolanovic ze společnosti JPMorgan.

Více než 20% pokles indexu S&P 500 od začátku roku se možná blíží ke konci, protože se začínají vytvářet "předpoklady" pro dosažení dna akciového trhu, uvedl v pondělní zprávě Marko Kolanovic ze společnosti JPMorgan.

Kolanovic vysvětlil, že velkou část probíhajícího výprodeje akcií lze přičíst velmi agresivnímu postupu Federálního rezervního systému, který na zasedání FOMC minulý týden vydal další nadstandardní zvýšení úrokových sazeb o 75 bazických bodů v rámci pokračující snahy o zkrocení inflace.

Podle Kolanovice, který po celou dobu letošního poklesu trhu vytrvale zůstává býkem, však inflace pravděpodobně začne vykazovat konkrétnější známky dosažení vrcholu. Důvodem je pokračující pokles cen ropy, americký kompozitní index PMI v oblasti kontrakce na úrovni 49 a řada korporací vydává varování ohledně zisků.

"Fáze silných mezd se tedy pravděpodobně přesune za nás," uvedl Kolanovic a dodal, že inflace zůstane zvýšená, ale co je důležitější, dosáhne svého vrcholu.

Peakující inflace v kombinaci s atraktivním oceněním akcií a extrémně sníženou pozicí investorů naznačují, že dno trhu by mohlo být na dosah.

K Kolanovicově poznámce, že investoři jsou vůči akciovému trhu stále více medvědí. Nejnovější průzkum nálady investorů AAII ukázal, že pouze 17,7 % jeho respondentů se staví k vývoji cen akcií v příštích šesti měsících optimisticky.

Podle údajů společnosti Fundstrat dosáhlo rozpětí mezi býky a medvědy v průzkumu nálady investorů AAII čtvrtého nejhoršího výsledku od roku 1987. Mezitím index strachu a chamtivosti CNN klesl do pásma "extrémního strachu" s hodnotou 18 ze 100.

Konec minulého pátku byl zaznamenán rekordní celkový objem obchodů s prodejními opcemi, protože investoři se vrhli na kontrakty, které jsou určeny k ochraně před dalším poklesem.

Příliš medvědí sentiment však jen zřídka (pokud vůbec) slouží jako katalyzátor, který odstartuje růst cen akcií.

Podle Kolanoviče by naopak holubičí obrat Fedu mohl být katalyzátorem, který v příštích několika měsících zažehne trh výše.

"Mělo by být stále pravděpodobnější, že v příštích měsících by mohlo dojít k určitému holubičímu příklonu Fedu," řekl Kolanovič. To by podle něj pomohlo k dalšímu taktickému odrazu růstových akcií a nakonec by mohlo ukončit výrazný pokles akciového trhu.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články