Putinův spojenec Čína zvyšuje nákupy ruské ropy o téměř 50 % poté, co je původně omezila

Čína zvyšuje nákupy zlevněné ruské ropy a zaplňuje tak mezeru po západních odběratelích, kteří se kremelské ropě vyhýbají.

Čína zvyšuje nákupy zlevněné ruské ropy a zaplňuje tak mezeru po západních odběratelích, kteří se kremelské ropě vyhýbají.

Podle údajů společnosti Vortexa Analytics, které citovala agentura Reuters, se předpokládá, že Čína po počátečním omezení, když Rusko koncem února napadlo Ukrajinu, bude dovážet 1,1 milionu barelů ruské ropy denně po moři. To je přibližně o 47 % více než 750 000 barelů denně v prvním čtvrtletí.

Podle agentury Reuters Peking odebírá ruskou ropu s výraznými slevami, přičemž spotový diferenciál je téměř o 29 dolarů za barel nižší než před ruskou válkou na Ukrajině. Čína nakupuje ropu prostřednictvím společnosti Unipec, která je obchodním orgánem přední asijské rafinerie Sinopec.

Čína také dostává přibližně 800 000 barelů ruské ropy prostřednictvím ropovodu z již existujících vládních rámců, dodala agentura Reuters. Spotřeba ruské ropy v Číně tak v květnu dosáhla téměř 2 milionů barelů denně, což představuje 15 % její celkové poptávky.

Západní sankce zatím plně neodradily světové zákazníky od nákupu ruské ropy. Evropská unie sice veřejně odsoudila Kreml za válku na Ukrajině, ale ropné embargo zatím neuvaluje. Čína a Indie mezitím zvýšily nákupy ruské ropy.

Minulý týden Mezinárodní energetická agentura uvedla, že příjmy z vývozu ruské ropy vzrostly od počátku roku 2022 o 50 % a Kreml měsíčně generuje téměř 20 miliard dolarů z prodeje.

Objem vývozu se vrátil na úroveň před ruskou invazí na Ukrajinu. V dubnu se ruský vývoz ropy oproti předchozímu měsíci zvýšil o 620 000 barelů denně na 8,1 milionu a vrátil se tak k lednovému a únorovému průměru, uvedla IEA.

Oživuje se také ruská produkce ropy. Alexander Novak, nejvyšší představitel Kremlu v oblasti energetiky a místopředseda vlády, uvedl, že po dubnovém poklesu o 1 milion barelů denně se těžba v květnu zvýšila o 200-300 tisíc barelů denně.

"V červnu očekáváme další oživení," řekl podle agentury Bloomberg Novak.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články