Autor: Filip Kejval

Putinův spojenec Írán zaznamenává pokles vývozu ropy v důsledku silnější konkurence Ruska v boji o asijské odběratele

Vývoz ropy z Íránu v poslední době klesá, a to zejména díky zvýšené konkurenci Ruska v boji o asijské odběratele.

Vývoz ropy z Íránu v poslední době klesá, a to zejména díky zvýšené konkurenci Ruska v boji o asijské odběratele.

Vývoz se snížil na 775 000 barelů denně z nejvyšší hodnoty 1 milion barelů, uvedly zdroje agentury Bloomberg. Podle zprávy se konkurence rozhořívá v Číně a Írán agresivně upravuje ceny barelů, aby zůstal konkurenceschopný vůči Rusku

Západní sankce vůči Íránu jej již donutily prodávat ropu se slevou a zároveň maskovat své náklady, které obvykle směřují do Číny. Ruská konkurence však nyní nutí Teherán k ještě výraznějším slevám.

Rusko zase více spoléhá na Asii, protože Evropa se v reakci na invazi na Ukrajinu odklání od kremelské ropy. Západní sankce také zvýšily tlak na moskevský vývoz ropy a Čína projevuje zvýšenou ochotu zaplnit prázdné místo po evropských zákaznících.

Bloomberg dodal, že denní produkce Íránu činí 2,8 milionu barelů denně. Írán také doufá v další zvýšení produkce, pokud obnovená jaderná dohoda z roku 2015 umožní Teheránu zvýšit aktivitu v oblasti těžby ropy.

Irán má kapacitu na čerpání 4 milionů barelů denně a doufá, že ji zvýší na 5,7 milionu, uvedl ministr ropného průmyslu Džavád Owji pro Nikkei.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články