Autor: Adam Spáčil

Závislost Číny na ruské ropě prudce vzrostla - více než každý pátý barel dovážené ropy nyní pochází z Moskvy

Čína prohloubila svou závislost na ruské ropě, jejíž dovoz podle zprávy Úřadu pro energetické informace během léta prudce vzrostl.

Čína prohloubila svou závislost na ruské ropě, jejíž dovoz podle zprávy Úřadu pro energetické informace během léta prudce vzrostl.

Ve zprávě se uvádí, že ruská ropa do Číny tvořila v srpnu až 21 % celkového dovozu ropy do Pekingu, což je o 5 % více než o měsíc dříve. V roce 2021 tvořila ruská ropa 16 % celkového dovozu ropy do Číny, což představuje prudký nárůst z necelých 400 000 barelů denně, tj. 8 %, v roce 2011.

Nárůst dovozu ropy z Ruska ukazuje ochotu Pekingu navázat s Kremlem spolupráci navzdory zmatkům plynoucím z války na Ukrajině. Čínský prezident Si Ťin-pching se většinou držel na hranici mezi odsouzením invaze bez kritiky Ruska, ale nedávno vyzval k mírovému řešení války.

Celkový dovoz ropy do Číny se na začátku léta propadl na 8,8 milionu barelů denně v červnu, což je nejnižší úroveň od roku 2018. Na této úrovni se dovoz udržel po celý červenec, než v srpnu prudce vzrostl na 9,5 milionu barelů denně.

Zpráva mezitím dodala, že Čína zpracovává vlastní ropu na nejnižší úrovni od roku 2020, což je z velké části způsobeno nárůstem případů COVID-19 a následnými výlukami v celé zemi, které utlumily poptávku.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články