Autor: Filip Kejval

Deník Daily Journal Charlieho Mungera snížil v posledním čtvrtletí svůj podíl v Alibabě na polovinu - poté, co loni tuto pozici téměř zečtyřnásobil

Daily Journal Charlieho Mungera zřejmě v posledním čtvrtletí snížil své ztráty na Alibabě a snížil svůj podíl na polovinu poté, co v druhé polovině roku 2021 zčtyřnásobil velikost své sázky, jak ukázalo pondělní podání regulačním orgánům.

Daily Journal Charlieho Mungera zřejmě v posledním čtvrtletí snížil své ztráty na Alibabě a snížil svůj podíl na polovinu poté, co v druhé polovině roku 2021 zčtyřnásobil velikost své pozice, jak ukázalo pondělní podání regulačním orgánům.

Munger je známý především jako obchodní partner Warrena Buffetta a místopředseda představenstva společnosti Berkshire Hathaway. Tento 98letý muž však také 45 let zastával funkci předsedy deníku Daily Journal, než minulý měsíc odstoupil. Nadále dohlíží na investiční portfolio vydavatele novin a dodavatele právního softwaru.

Daily Journal původně zakoupil 165 000 amerických depozitních akcií (ADS) společnosti Alibaba v prvním čtvrtletí roku 2021. Ve třetím čtvrtletí zvýšil tuto pozici o 83 % na přibližně 302 000 akcií a ve čtvrtém čtvrtletí ji zhruba zdvojnásobil na 602 000 akcií. Mezitím se cena akcií Alibaba v průběhu loňského roku snížila o polovinu pod 120 USD.

Munger a jeho tým v minulém čtvrtletí změnili kurz a k 31. březnu snížili svůj podíl v Alibabě na 300 000 akcií. Akcie této čínské e-commerce společnosti se letos propadly o dalších 15 %.

Akcie společnosti Alibaba se v loňském roce ocitly pod tlakem čínských regulačních orgánů, které zpřísnily omezení pro největší technologické společnosti ve své zemi. V letošním roce se dostaly do širšího výprodeje rizikovějších technologických akcií, který byl podpořen obavami z rostoucích úrokových sazeb, rusko-ukrajinským konfliktem dusícím globální hospodářský růst a eskalací napětí mezi USA a Čínou.

Je možné, že Daily Journal vyměnil své ADS za akcie Alibaby kótované na burze v Hongkongu, protože jeho čtvrtletní aktualizace portfolia vylučuje podíly mimo USA. Zpráva o výsledcích společnosti za první čtvrtletí, která má být zveřejněna v polovině května, by měla poskytnout více informací o nákupech a prodejích cenných papírů vydavatele v minulém čtvrtletí.

Mungerův zdánlivý obrat v názoru na Alibabu následuje po prosincovém prodeji akcií společnosti Daily Journal v hodnotě 50 milionů dolarů a půjčce 37 milionů dolarů z účtu maržových půjček, které ve čtvrtém čtvrtletí investoval především do zámořských cenných papírů.

Portfolio pěti akcií společnosti Daily Journal kótovaných na burze v USA mělo na konci března hodnotu 213 milionů dolarů, včetně podílu v Bank of America ve výši 95 milionů dolarů a podílu ve Wells Fargo ve výši 77 milionů dolarů. Na konci září vykázal celkem sedm podílů, což naznačuje, že vlastní dvě akcie kótované na zahraničních burzách, z nichž jednou je pravděpodobně Mungerova oblíbená společnost BYD.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články