Autor: Adam Spáčil

Diverzifikace a její vliv na výnosnost portfolia

Diverzifikace je nedílnou součástí investování. Chcete mít vysoký výnos? Chcete snížit riziko vašich investic? O diverzifikaci si udělejte obrázek níže.

Obrázek: unsplash.com

O diverzifikaci

Každý z vás určitě někdy přemýšlel o tom, jak nejlépe využít svůj čas. Rozdělil si časově různé úseky dne, aby byl co nejvíc produktivní a měl přesný plán pro využití času na další den. Pokud bychom to převedli na graf, viděli bychom různě rozkouskovaný „koláč“, kde kusy koláče odpovídají času vložených do vašich aktivit. Diverzifikace je ten stejný „koláč“, ale jeho kusy vám nevytváří čas, ale společnosti, do kterých investujete. To znamená, že čím více společností budete vlastnit, tím víc kusů bude. Čím víc kusů společností bude tím menší je riziko ztrát vašich akcií. Kdybyste vlastnili dvě společnosti a jedna zkrachovala, znamenalo by to ztrátu celé poloviny koláče. Pokud ale byste vlastnili 10 společností a více a pokud by jedna zkrachovala znamenalo by to ztrátu jednoho kusu z deseti. A to přece není ztráta, která by inteligentního investora vyřadila ze hry. Můžeme tedy říct, že množství společností je nepřímo úměrné riziku. Ale jako každá mince má i diverzifikace dvě strany. Čím více společností budete vlastnit, tím nižší bude vaše procentuální ziskovost, protože se zisky budou blížit k pohybu trhu. To ale neznamená, že byste neměli diverzifikovat. Ideální je vlastnit 8-20 podniků, dle vašich preferencí. Warren Buffett diverzifikaci nazývá ochranou proti nevědomosti, to znamená, že osoba, která neví, do čeho investuje by měla spíše zvolit indexové fondy, které jsou hojně diverzifikované (např. S&P 500), aby snížila riziko kvůli své nevědomosti. Každý může diverzifikovat podle své očekávané návratnosti a podle míry rizika, které je schopen investor podstoupit.

Jak diverzifikovat?

Stejně jako investice i diverzifikace je běh na dlouhou trať. Diverzifikaci byste neměli vytvořit ze dne na den. Je to dlouhodobý proces hledání skvělých investičních příležitostí, který vytvoří v závislosti na čase vaše portfolio. Při diverzifikaci je třeba brát v potaz i sektory ve kterých firmy operují. Jelikož například firmy v technologickém sektoru se často pochybují v tandemu.

Jednoduchý krok k diverzifikovenému portfoliu

Diverzifikace se dá dosáhnout velice jednoduše. Stačí nakoupit ETF, které se Vám postará o rozložení vašich prostředků. Dá se nakoupit například ETF kopírující americký index S&P 500 nebo ETF, které vám rozloží prostředky do největších společností z celého světa.

Nejnovější články