Google vybuduje výzkumné centrum za 740 milionů dolarů

Google oznámil, že v příštích pěti letech investuje v Austrálii 740 milionů dolarů (16,5 miliardy korun) do nového výzkumného centra. Jde o dosud největší investici této americké technologické společnosti.

Google říká, že peníze budou použity na vybudování výzkumného centra, zvýšení jeho kapacity cloud computingu a financování partnerství s místními organizacemi. Očekává se, že tento krok – nazvaný Digital Future Initiative – vytvoří 6 000 nových pracovních míst.

"Austrálie může pomoci vést další světovou vlnu inovací, využít technologie ke zlepšení života, vytváření pracovních míst a pokroku," řekl šéf Google Sundar Pichai při zahájení iniciativy v Sydney.

Také australský premiér Scott Morrison, který se této akce zúčastnil, plán uvítal: „Rozhodnutí společnosti Google má pro australské podniky velké výhody, protože se zabýváme ekonomickým oživením, které je před námi.“

Investice bude znamenat partnerství společnosti s místními organizacemi, včetně australské vědecké agentury Commonwealth Scientific a Industrial Research Organization (CSIRO). Joshua Kennedy-White z kybernetické investiční společnosti DivisionX Global označil oznámení společnosti Google za „obrovské vítězství“ pro australskou ekonomiku: „Přesun nápadu do inovace vyžaduje peníze a trpělivost.“

Pokud Google začínajícím podnikům sníží financování ve výši 250 tisíc dolarů, mohl by financovat 4000 nových technologických společností v Austrálii. Tento krok znamená další velkou podporu pro ambice Sydney stát se „Silicon Valley na jižní polokouli“. Výstavba technologické budovy s mnoha miliardami dolarů v centru Sydney, má začít příští rok a očekává se, že bude pokračovat až do roku 2026.

Velké technologické společnosti se však v posledních měsících dostaly v Austrálii pod palbu, protože neplatí místním vydavatelům zpráv za obsah přenášený na jejich platformách. Byli také obviněni z napomáhání šíření dezinformací.

Během slyšení v australském parlamentu v lednu pohrozil výkonný ředitel Googlu v Austrálii Mel Silva, že zablokuje svůj vyhledávač v zemi, aby se vyhnul platbám za obsah zveřejněný na jeho webových stránkách. Následující měsíc se Austrálie stala první zemí na světě, která schválila legislativu vyžadující od velkých technologických firem, včetně Googlu a Facebooku, platit za zpravodajský obsah na svých platformách. Objevily se také výzvy ke snížení preferovaného vyhledávače Google v zemi. Minulý měsíc šéf australského regulátoru hospodářské soutěže vyzval Google, aby na chytré telefony nainstaloval „výběr vyhledávače“, která uživatelům dává možnost vybrat si jiný vyhledávač než je Google.

Zdroje: bbc.com, unsplash.com

Nejnovější články