Autor: Adam Spáčil

Index S&P 500 a 5 společností s nejvyšší dividendou

Co je to index S&P 500 a jaké společnosti s nejvyšší dividendou v něm najdeme?

Obrázek: unsplash.com

Co je to index S&P?

Dnes se diskuze ponese v duchu o nejspíše nejznámějším a nejvíce diskutovaném americkém indexu Standard & Poor’s 500, zkráceně S&P 500. Index se skládá z 500 největším amerických firem založené na objemu tržní kapitalizace. V indexu jsou pouze společnosti, které přesáhly tržní kapitalizaci vyšší než 6mld amerických dolarů a objem obchodovaných akcií nesmí poklesnout pod 250 000 za měsíc. Společnost musí projít očima analytiků. Pokud společnost přestane splňovat kritéria, bude vyměněna novou, prosperující společností. To se děje kvartálně. Nejsou však všechny rovnocenně zastoupené. Nejvíce zastoupené jsou společnosti s největší tržní kapitalizací, momentálně Microsoft a Apple, které mají oba přes 4% účasti v indexu, jenž je diverzifikovaný napříč všemi sektory. Mnoho investorů jej používá jako ukazatel vývoje americké ekonomiky, srovnává jej s vlastním výnosem a snaží se „porazit trh“.

5 akcií s nejvyšší dividendou v S&P

Dividendy znamenají pro někoho podstatu investování. Nejenom, že znamenají další příjem peněz, ale hlavně možnost reinvestovat zisky z dividend a díky složenému úročení z toho profitovat v dlouhodobém horizontu. Podívejme se tedy na těch 5 nejvyšších dividend v S&P.

Macy's (M)

Je maloobchodní společnost provozující obchody, webové stránky a mobilní aplikace. Společnost prodává mnoho typů zboží, hlavně módních doplňků, kosmetiky, spotřebního zboží,… Vyplácí 13,12% dividendu, což způsobuje i malá cena akcie, které neroste, ale dlouhodobé klesá.

ONEOK (OKE)

Je plynárenským průmyslem zabývající se společnost, specializující se na přepravu zemního plynu po celých Spojených státech. Vyplácí 9,81 % dividendu, kvůli pandemii se propadla o více jak 70 % a momentálně stoupá zpět nahoru. PE poměr je 26, tudíž to vypadá na zajímavou investiční příležitost. Samozřejmě je nutné se na společnost podívat více do hloubky a porozumět ji.

Altria Group (MO)

Do roku 2003 Phillip Morris companies, je jedním z největších tabákových výrobců na světě. Dividendu vyplácí nepřetržitě po dobu 44 let, momentálně ve výši 8,45 %. PE poměr je 104 a momentálně je akcie dlouhodobě sestupnou.

ExxonMobil (XOM)

Je nadnárodní korporace, která podniká v těžebním průmyslu a má tržní kapitalizaci 175mld dolarů, tudíž je jednou z těch větších společností v indexu. Zpracovává a těží ropu a zemní plyn. Vyplácí 8,43 % dividendu, PE poměr je 53, ale dlouhodobě je na sestupné vlně.

Kinder Morgan (KMI)

Společnost provozuje obří potrubní síť, která pokrývá severní Ameriku, se zaměřením na potrubí zemního plynu. Kinder Morgan vlastní také terminály, potrubí a aktiva na výrobu ropy. Vyplácí 7,74 % dividendu, ale velice předražena s poměrem PE 283.

Je nutné ovšem zmínit, že plynárenský průmysl bývá většinou velice zadlužený.

Mějte na paměti, že vysoká dividenda není všechno. Je důležité se hlavně podívat na historii vyplácení dividend, zvyšování dividend, ziskovost společnosti, managment a zjistit si informace o podnikání společnosti. Přece byste nekoupili zajíce v pytli. Pokud jste opatrný investor, který nemá čas v učení se o investování, nebo jednoduše nechce se pouštět do „rizikového podnikání“ můžete vsadit na index S&P a nechat rozrůstat svůj kapitál v něm. Ale musí počítat s tím, že vždy dosáhne maximálně průměrného výnosu trhu. Podnikavý investor by měl na straně druhé věnovat více času analyzování a studování společnosti a musí si uvědomit, že největší riziko je váš odraz v zrcadle.

Nejnovější články