Jak ve čtvrtek reagoval světový trh na ruskou invazi?

Obchodní trhy napříč celým světem reagují seismicky. Značný vliv na to má skutečnost, že ruské síly napadly Ukrajinu.

Obchodní trh napříč celým světem reaguje seismicky. Značný vliv na to má skutečnost, že ruské síly napadly Ukrajinu.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil ve čtvrtek časně ráno „zvláštní vojenskou operaci“. Dva dny předtím formálně uznal dva odtržené regiony na východě Ukrajiny za nezávislé. Objevily se zprávy o explozích v hlavním městě Kyjevě a dalších městech po celé zemi, na jižní pobřeží Ukrajiny dorazily další ruské jednotky.

USA a Evropa se zavázaly pohnat Moskvu k odpovědnosti, přičemž západní mocnosti nyní připravují další škodlivé a velmi zásadní sankce proti Rusku. To drží celý obchodní trh ve veliké nejistotě.

Evropské trhy při otevření prudce klesly, přičemž kontinentální index Stoxx 600 klesl o více než 3 % na zatím nejnižší hodnotu roku. Německý DAX ztratil 3,6 % a vede v regionálních ztrátách.

Akcie v Asii a Tichomoří se propadly plošně, v čele propadu je s 3,2% pokles hongkongského indexu Hang Seng.

Ceny ropy mezitím rapidně vyskočily o více než 6 %, což dostalo mezinárodní referenční ropu Brent nad 100 USD za barel, poprvé od roku 2014. Futures Brent se ráno obchodoval za 103,43 USD za barel.

Ruský rubl se vůči dolaru propadl na historické minimum. Dolar zpočátku získal více než 10 % vůči ruské měně, dostal se tak nad 89,89 za dolar. Rubl se ve čtvrtek dopoledne v Evropě obchodoval kolem 84,45 za dolar.  Ceny zemního plynu také značně vyskočily, a to  o více než 6 %.

Moskevská burza ve čtvrtek brzy ráno krátce pozastavila obchodování, protože ruské akcie začaly prudce klesat. Velký pokles započal přesně v 10 hodin moskevského času. Index MOEX Russia naposledy klesl o 24 %.

Spotové zlato vyskočilo na nejvyšší úroveň za více než rok. Obchodovalo se nad 1 945 dolarů za trojskou unci, investoři totiž hledali tradiční bezpečná útočiště. Futures na pšenici vystřelily na nejvyšší úroveň od roku 2012 a futures na sójové boby dosáhly vůbec historického maxima.

"Zvýšená volatilita při eskalaci konfliktu ukazuje, že trh nepočítá s pravděpodobností hlubšího konfliktu," řekl Mark Haefele, investiční ředitel USB Global Wealth Management.

"Očekáváme pokračující volatilitu v blízké budoucnosti, protože lídři budou kalibrovat a oznamovat svou reakci na tuto eskalaci."

UBS poznamenala, že Rusko má silný obchodní zájem pokračovat v prodeji svých energetických a komoditních vývozů do Evropy. Evropa představovala v roce 2020 celkem 36,5 % veškerého ruského dovozu a 37,9 % vývozu.

  Analytici Goldman Sachs ve čtvrtek poznamenali, že krize posunula rizikový index Federálního rezervního systému na velmi vysokou úroveň.

 

Zdroje: cnbc.com; unsplash 

Nejnovější články