Severokorejské rakety a jaderné zbraně: vše, co potřebujete vědět

Kim Čong Un slibuje, že bude pokračovat v rozvoji arzenálu, který má potenciál zasáhnout kdekoli v USA. Před inaugurací Joea Bidena odhalila Severní Korea novou ponorkovou balistickou raketu a označila USA za svého největšího nepřítele. Proč chce Pchjongjang být na špici agendy Washingtonu?

Obrázek: pixabay.com

Severokorejské rakety a jaderné zbraně: vše, co potřebujete vědět

Kim Čong Un slibuje, že bude pokračovat v rozvoji arzenálu, který má potenciál zasáhnout kdekoli v USA.

Pouze několik dní před inaugurací Joea Bidena odhalila Severní Korea novou ponorkovou balistickou raketu a označila Spojené státy za svého největšího nepřítele. Timothy Martin z WSJ (the Wall Street Journal) vysvětluje, proč chce Pchjongjang být na špici agendy Washingtonu.

Severní Korea považuje svůj jaderný program za zásadní pro přežití režimu a slouží k odrazení od invaze pod vedením USA. Desetiletí denuklearizačních rozhovorů, ekonomických sankcí a diplomacie jen málo přispěly ke zpomalení postupu Pchjongjangu k tomu, aby se stal samozvaným jaderným státem.

Severní Korea, která je jednou z nejchudších a nejizolovanějších zemí na světě, si po léta dokázala udržet vysokou pozici na seznamu priorit zahraniční politiky Washingtonu. Utratí více na své armádě jako poměr hrubého domácího produktu než kterákoli jiná ze 170 zemí sledovaných americkým ministerstvem zahraničí. Severní Korea považuje svůj jaderný program za zásadní pro přežití režimu, který má odradit americkou invazi. Desetiletí denuklearizačních rozhovorů, ekonomických sankcí a diplomacie jen málo přispěly ke zpomalení postupu Pchjongjangu k tomu, aby se stal samozvaným jaderným státem.

Pchjongjang bezostyšně vyvinul svůj zbrojní program, porušil sankce a sliby o zastavení jaderné výroby. V roce 2003 odstoupila Severní Korea od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, což je hlavní globální závazek zastavit šíření jaderných zbraní.

Na singapurském summitu v roce 2018 s prezidentem Trumpem Kim Čong Un výrazně posílil svou globální legitimitu tím, že se stal prvním severokorejským vůdcem, který se setkal s prezidentem USA. V roce 2017 Pchjongjang zvýšil napětí v USA na nejvyšší úroveň v letech provedením šestého jaderného testu a vypálením tří mezikontinentálních balistických raket - poslední z nich ukazovala rozsah úderu kdekoli v USA.

Vypouštění severokorejských raket se tedy zrychluje od konce roku 2011, kdy Kim Čong Un převzal moc.

Jaké jsou jaderné schopnosti Severní Koreje?

Americká armáda v červenci uvedla, že Severní Korea může mít nyní 20 až 60 jaderných bomb a schopnost každý rok vyrobit šest nových bomb. V říjnu pak USA Ministr obrany Mark Esper uvedl, že severokorejské jaderné a balistické raketové programy zůstávají „vážnou hrozbou pro bezpečnost a stabilitu regionu a světa“.

Pchjongjang ještě musí ukázat, že dokáže spolehlivě zasáhnout USA jadernou zbraní. To vyžaduje vývoj hlavice, která dokáže přežít obrovský tlak a teplo opětovného vstupu do atmosféry. A sever ve svých testech spustil ICBM ve strmém úhlu - zčásti proto, aby nedocházelo ke stříkající vodě v teritoriálních vodách USA, což zanechává pochybnosti o tom, zda by tato technologie mohla projít skutečným letem s její plošší trajektorií.

Navzdory třem jednáním mezi Trumpem a Kimem se jaderná jednání mezi Washingtonem a Pchjongjangem zastavila. Obě strany zůstávají daleko od sebe, kdy a jak by se měla Severní Korea vzdát svého jaderného arzenálu. Poslední formální rozhovory, které se konaly v říjnu 2019 ve Stockholmu, se přerušily po jediném dni. Ve svém prohlášení k americkým záležitostem Kim Yo Jong, mladší sestra vůdce, uvedla, že denuklearizace se v tuto chvíli nezdá možná.

Jaký typ raket má Severní Korea?

Kim Čong Un v politickém projevu zveřejněném 1. ledna 2020 prohlásil, že se již necítí být vázán moratoriem na zkoušky zbraní na velké vzdálenosti, které se datuje koncem roku 2017. Na říjnové vojenské přehlídce Severní Korea předvedla novou ICBM, že odborníci na zbraně věří, že je největší svého druhu a může obsahovat více hlavic. Kim Čong Un nedávno řekl, že taková technologie je v konečné fázi vývoje.

Vzhledem k tomu, že summit ve Vietnamu v roce 2019 skončil bez dohody, provedla Severní Korea více než tucet testů zbraní kratšího dosahu, které se nemohou dostat na pevninu USA, ale ohrožují spojence a zámořské jednotky v Jižní Koreji a Japonsku. Vylepšila nové odpalovací systémy, letěla zbraně navržená tak, aby se vyhnula protiraketové obraně USA, a vylepšila svou technologii ponorek.

Raketová věda

Severní Korea nedávno předvedla raketu, která podle odborníků může nést více hlavic.

1. HWASONG-15

Poprvé představeno: listopad 2017

Test odpálení střely

Dvoustupňové kapalné palivo mezikontinentální balistické střely

Rozsah: 8 000 mil

1 tuna užitečného zatížení

Kolem 21.3 metrů dlouhá

2-2,4 metrů v průměru šířky

40-50 metrických tun

První etapa: Dva motory trysky nebo spalování komory

Přepravní vozidlo: devět náprav

2. HWASONG-16

Poprvé představeno: 10. října 2020, v 75. výročí průvodu Severní Koreje

Dvoustupňové kapalné palivo mezikontinentální balistické střely

Rozsah: 9 320 mil

2-3,5 tuny užitečného zatížení

Kolem 25.9 metrů dlouhá

2,5-2,9 metrů v průměru šířky

100-150 metrických tun

První etapa: Čtyři motory trysky nebo spalování komory

Přepravní vozidlo: jedenáct náprav

Gólová vzdálenost pro severokorejský ICBM od ledna 2021.

Kdy naposledy Severní Korea vystřelila rakety?

Pchjongjang provedl své poslední jaderné a ICBM testy na podzim roku 2017. Jaderný test v září přinesl podle jihokorejského zákonodárce odhadovaný výtěžek až 100 000 tun - nebo zhruba pětinásobek výtěžku atomové bomby, kterou USA shodily v Nagasaki v Japonsku v roce 1945.

Test ICBM přišel v listopadu. Raketa, přezdívaná Hwasong-15, vyletěla do nadmořské výšky kolem 2 800 mil, což je asi 11krát více než na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Kim Čong Un urychlil vývoj zbraní v zemi. Během tří let před summitem v Singapuru v roce 2018 vypustila Severní Korea více hlavních raket než ve třech předchozích desetiletích. Ze 103 odpálení raket a jaderných testů v zemi bylo podle Centra pro strategická a mezinárodní studia, Think Tank se sídlem ve Washingtonu, jehož databáze sahá až do roku 1984, provedeno 72 od převzetí moci Kim Čong Unem koncem roku 2011.

V březnu vyšší američtí vojenští velitelé varovali, že Pchjongjang může brzy pokračovat v testování zbraní. Admirál Philip Davidson, velitel amerických vojsk v Pacifiku, popsal Severní Koreu jako „nejbezprostřednější hrozbu“ USA ve svém prohlášení pro Senát pro ozbrojené služby. Davidson se zmínil o severokorejské rétorice, která v předchozích týdnech nazvala USA jejím hlavním nepřítelem, a o třech nových raketách, které Pchjongjang během posledních měsíců odhalil na vojenských přehlídkách.

Mohou rakety Severní Koreje dosáhnout na kontinentální USA?

Podle hodnocení amerických sil Korea, které dohlíží na zhruba 28 500 amerických zaměstnanců v Jižní Koreji, by raketa Hwasong-15 mohla zasáhnout kdekoli v USA.

Nejnovější test severokorejské mezikontinentální balistické střely z listopadu 2017 prokázal potenciál dosáhnout kdekoli v USA

Odborníci na rakety odhadují její dolet na 8 100 mil a říkají, že severokorejský ICBM by mohl zasáhnout americkou pevninu méně než 30 minut po startu.

V lednu Kim Čong Un nastínil cíl rozšířit letový rozsah na přibližně 9 300 mil.

Zbraně kratšího a středního doletu opakovaně ukázaly, že Sever má dostatečnou schopnost zasáhnout Jižní Koreu a Japonsko.

Jít do dálky

Severní Korea v průběhu desetiletí vyvinula raketovou technologii, která může zasáhnout pevninu USA (Hwasong-15 (listopad 2017): 13 035 km, Hwasong-14 (červenec 2017): 10 460 km… ) Zdroj: Centrum strategických a mezinárodních studií (data testů); Jihokorejské ministerstvo národní obrany (rozsahy); Union of Concerned Scientists (odhadovaný rozsah Hwasong-14 a Hwasong-15)

Jaká byla reakce USA na raketové testy Severní Koreje?

Washington a Pchjongjang vedly denuklearizační rozhovory od doby, kdy byl prezident George H. W. Bush v Bílém domě a Severní Koreu stále vedl zakladatel Kim Ir Sen, dědeček Kim Čong Una. Předchozí dohody se snažily zmrazit výrobu, umožnit kontroly na místě nebo demontovat zařízení výměnou za pomoc nebo jiné zdroje. Opatření se však zhroutila poté, co Sever odmítl vyhovět nebo zahájil vojenskou provokaci.

Bývalý americký prezident Trump zvolil jiný přístup a přesunul jednání obvykle ponechaná na úředníky na pracovní úrovni k diplomacii na úrovni vůdců. Trumpova administrativa bagatelizovala obnovení severokorejských testů zbraní na jaře 2019, protože neobsahovaly ICBM ani jaderné bomby. Absence testů na velké vzdálenosti, uvedl Trump a vyšší úředníci, znamením, že americký přístup byl úspěšný. Jiní, například bývalý americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton, uvedli, že testy porušily omezení OSN.

Ještě v prosinci Stephen Biegun, americký zástupce USA pro Severní Koreu, uvedl, že Washington je i nadále připraven obnovit jaderné rozhovory s Pchjongjangem.

Bez jaderné dohody, která zmírní sankce - které omezují přístup Severu k zahraničním bankám a globálnímu obchodu – Kim Čong Un nemůže splnit svůj slib oživit severokorejskou ekonomiku, která se během pandemie rozpadla. Životní podmínky sklouzly natolik, že se Kim Čong Un několikrát omluvil za selhání politiky, což je gesto, jakého jsme se od Severní Koreji až doteď nedočkali.

Jaký je postoj amerického prezidenta Bidena k Severní Koreji?

Americký prezident Biden prosazuje míchání tlaku s tím, čemu říká principiální diplomacie. Prohlásil konec pořádání summitů bez předběžných podmínek, což podle něj znamená objetí násilníka. Biden řekl, že si s panem Kimem sedne, pouze pokud bude Pchjongjang upřímný a zaváže se snížit svůj jaderný arzenál.

V lednu nazval Kim Čong Un USA největším nepřítelem své země. Severokorejská státní média se o Bidenovi naposledy zmínila v roce 2019, kdy ho označila za „blázna nízkého I.Q.“ a přirovnal ho k vzteklému psovi, který „musí být ubit k smrti“.

Od března 2021 prováděla Bidenova administrativa politický přezkum Severní Koreje, jehož cílem bylo prozkoumat všechny aspekty přístupu Washingtonu k Pchjongjangu. V rámci tohoto úsilí ministři zahraničí a obrany prezidenta Bidena ten měsíc cestovali po Asii, zdůrazňovali jednotu se spojenci v Japonsku a Jižní Koreji a opakovali znepokojení USA ohledně Severní Koreje.

Podle jihokorejské armády 21. března vypálila Severní Korea dva střely, které vypadaly jako řízené střely. Na tyto zbraně se příslušná rezoluce Rady bezpečnosti OSN nevztahují. Prezident Biden později uvedl, že pro Severní Koreu to bylo jako obvykle, s odvoláním na ministerstvo obrany.

Zdroje: wsj.com, pixabay.com

Nejnovější články