Společnosti IBM a Microsoft propouštějí v Rusku stovky zaměstnanců, protože v zemi pokračují v ukončování a omezování podnikání

Technologičtí giganti IBM a Microsoft propouštějí v Rusku stovky zaměstnanců, protože firmy v zemi nadále opouštějí nebo omezují své podnikání.

Technologičtí giganti IBM a Microsoft propouštějí v Rusku stovky zaměstnanců, protože firmy v zemi nadále opouštějí nebo omezují své podnikání.

IBM v březnu po napadení Ukrajiny pozastavila své aktivity v Rusku, ale zaměstnanci zůstali na výplatní listině. V úterní zprávě zaměstnancům oznámil předseda představenstva a generální ředitel Arvind Krishna "řádné ukončení" činnosti v Rusku. Uvedl, že místní zaměstnanci budou propuštěni.

"Naši kolegové v Rusku ne vlastní vinou prožívají měsíce stresu a nejistoty," řekl Krišna. "Uvědomujeme si, že tato zpráva je těžká, a chci je ujistit, že IBM bude i nadále stát při nich a podnikne všechny rozumné kroky, aby jim poskytla podporu a zajistila co nejspořádanější přechod," pokračoval.

Podle oficiální kopie jeho vyjádření Krishna během dubnového hovoru k výsledkům IBM za první čtvrtletí uvedl, že podnikání společnosti v Rusku "není velké" a soustředí se na špičkovou infrastrukturu a software.

Microsoft mezitím výrazně omezuje své podnikání v Rusku, uvedl ve čtvrtek pro Insider mluvčí společnosti. Microsoft v březnu pozastavil prodej nových produktů a služeb v Rusku, ale stále poskytuje služby stávajícím zákazníkům.

"V důsledku změn ekonomických vyhlídek a dopadu na naše podnikání v Rusku jsme se rozhodli výrazně omezit naše aktivity v Rusku," uvedl mluvčí Microsoftu pro Insider. "Budeme pokračovat v plnění našich stávajících smluvních závazků s ruskými zákazníky, přičemž pozastavení nových prodejů zůstává v platnosti."

Microsoft propustil 400 zaměstnanců v Rusku, sdělil agentuře Bloomberg, která o tom informovala jako první.

"Úzce spolupracujeme s postiženými zaměstnanci, abychom zajistili, že s nimi bude zacházeno s respektem a budou mít v tomto těžkém období naši plnou podporu," uvedl technologický gigant pro Insider.

Microsoft a IBM jsou nyní mezi velkými americkými a evropskými společnostmi - včetně Goldman Sachs, McDonald's a Disney -, které oznámily ukončení svých aktivit v Rusku.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články