„Top Gun: Maverick“ slaví úspěch - za víkend vydělal 124 milionů dolarů

Film „Top Gun: Maverick“ během svého premiérového víkendu vydělal 124 milionů dolarů, což z něj činí největší debute Toma Cruise v rodném USA.

Film „Top Gun: Maverick“ během svého premiérového víkendu vydělal 124 milionů dolarů, což z něj činí největší debute Toma Cruise v rodném USA.

Tento  herec, který se proslavil i jako neohrožený kaskadér, vydělal americkým pokladnám kin od roku 1981 více než 4,2 miliardy dolarů.

Další jeho filmy Paramount a Skydance rovněž  vydělaly 124 milionů dolarů a to na mezinárodní úrovni, čímž se jeho celkový víkendový “úlovek” vyšplhal na 248 milionů dolarů. Film by tak mohl mít v příštích několika týdnech velmi silnou pozici, protože bude čelit celkem omezené konkurenci až do 10. června, kdy má být uveden „Jurassic World: Dominion“ od Universalu.

"Letní filmová sezóna je tu," řekl Paul Dergarabedian, hlavní mediální analytik společnosti Comscore. „'Top Gun: Maverick' je úžasnou připomínkou toho, že když spojíte jednu z posledních skutečných filmových hvězd se skvělým vyprávěním, diváci všech věkových kategorií spěchají, aby byli součástí a užili si ten zážitek právě v kině.“

Zahajovací úspěch filmu „Top Gun: Maverick“ je tak pozitivním znamením pro pokladny kin, které se stále vzpamatovávají z probíhající pandemie. Film navíc přilákal starší publikum, kýženou demografickou skupinu, která se od té doby, co se začala znovu otevírat kina do nich vracela velmi pozvolna a pomaleji.

Přibližně 29 % vstupenek prodaných během víkendu bylo na 15:00 a 35 % bylo na promítání mezi 15:00-19:00, podle údajů EntTelligence. To naznačuje, že značná část prodeje vstupenek byla na tzv. matiné, což je období, ke kterému tíhnou hlavně starší diváci.

Na představení konaná po 21:00 se prodalo pouze 11 % vstupenek. Podle údajů společnosti Paramount pak bylo 55 % filmových diváků starších 35 let.

Očekává se, že během prvních tří dnů uvedení do kin uvidí „Top Gun: Maverick“ přibližně 9 milionů diváků. To je více než čtyřnásobek dvou milionů návštěvníků, kteří viděli původní „Top Gun“ v kinech během jeho debutu v roce 1986.

Silný úspěch filmu také přichází jen několik týdnů poté, co Berkshire Hathaway Warrena Buffetta oznámila, že koupila 68,9 milionu akcií Paramountu, aby si ke konci března vybudovala podíl v hodnotě 2,6 miliardy dolarů.

Paramount byl na konci prvního čtvrtletí 18. největším holdingem Berkshire. Nový podíl přidává další streamovací nemovitost do portfolia Berkshire, jehož nejvyšším vlastníkem je Apple.


 

Zdroje: nypost.com; cnbc.com; unsplash

Nejnovější články