Autor: Filip Kejval

Vladimir Putin tvrdí, že sankce neublížily, ruská ekonomika hovoří jinak

Není žádnou novinkou, že je třeba brát každé slovo z úst Vladimira Putina s rezervou.

Není žádnou novinkou, že je třeba brát každé slovo z úst Vladimira Putina s rezervou. Když tedy minulý týden prohlásil, že západní sankce proti Rusku - které nazval "ekonomickým blitzkriegem" - selhaly, většina ekonomů neaouhlasí.

Nejnovější údaje naznačují, že Putinovo chvástání je blufováním většinou bezzubého medvěda.

Není zde nic k vidění

Před několika dny ruské úřady náhle pozastavily zveřejňování statistik o zadlužení země, obchodu a těžbě ropy. Ruská centrální banka snížila množství údajů, které musí místní banky zveřejňovat, a přestala zveřejňovat harmonogram splátek zahraničního dluhu, což je poněkud citlivé téma vzhledem k tomu, že země balancuje na hraně platební neschopnosti poté, co se pokusila provést splátku úroků z dluhopisů denominovaných v dolarech v rublech - což se podobá servisu Mustangu s díly LADA. Federální shromáždění, ovládané proputinovskou stranou Jednotné Rusko, urychleně projednává návrh zákona, který má věřitelům zakázat sdílení údajů v zahraničí.

Celkově se jedná v podstatě o zastírací manévr, který má zakrýt rostoucí daň za bezprecedentní sankce uvalené na zemi:

Rusko má jeden trumf, alespoň prozatím. "Dokud bude Rusko moci prodávat ropu a plyn, bude to zvládat," řekl agentuře Associated Press Michael Alexejev, ekonom z Indiana University. Ale i ruské příjmy z ropy a plynu - které tvoří 45 % federálního rozpočtu - slábnou.

Plyn dochází: Rusko stále vydělává 850 milionů dolarů denně na prodeji ropy a plynu do Evropy, ale mnoho zemí se nyní rychle přesouvá k jiným zdrojům. Ruské rafinerie podle společnosti S&P Global Commodity Insights brzdí zpracování veškeré vytěžené ropy a v týdnu od 8. dubna vyřadily z provozu 1,7 milionu barelů denně, protože země nemůže najít dostatek kupců. Mezinárodní energetická agentura předpovídá, že od příštího měsíce budou vypnuty téměř 3 miliony barelů ruské produkce denně.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články