Autor: Adam Spáčil

3 růstové akcie, které by mohly mít problémy

Tyto klesající akcie mohou letos zamířit ještě níže. Růstové akcie jsou dnes levné. To však neznamená, že všechny jsou dobrou koupí.

Tyto klesající akcie mohou letos zamířit ještě níže.

Růstové akcie jsou dnes levné. To však neznamená, že všechny jsou dobrou koupí. Investoři musí být opatrní při třídění dobrých obchodů od investic, které by mohly směřovat dále dolů.

Tři růstové akcie, které za poslední rok poklesly o více než 17 % (zatímco index S&P 500 vzrostl o 7 %) a které mohou dále klesat, jsou Cronos Group, Take-Two Interactive Software a Netflix. Zde se dozvíte, proč je nyní možná vhodná doba zvážit prodej těchto akcií nebo se jim vyhnout, pokud je v současné době nevlastníte.

1. Skupina Cronos

Výrobce marihuany Cronos Group má za sebou lepší čtvrtletí, ve kterém tržby vzrostly o 51 %. To však bohužel nemusí stačit k tomu, aby se investoři pro akcie nadchli. Společnost nebyla v loňském roce zisková ani po započtení nákladů na prodej a vykázala hrubý zisk, který činil záporných 17,5 milionu dolarů, přestože konsolidované čisté tržby ve výši 74,4 milionu dolarů vzrostly o 59 %.

A nebýt 1,8 miliardy dolarů, které do podniku před několika lety investoval tabákový gigant Altria, byl by dnes Cronos v mnohem horší situaci, pokud jde o hotovost. Za poslední dva roky jen z běžných provozních činností vyčerpal téměř 300 milionů dolarů. Díky tomuto velkému přílivu hotovosti od společnosti Altria však společnost Cronos i v roce 2021 skončila s 887 miliony dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech.

Investoři se začali obávat růstových akcií, které jsou příliš jednorozměrné. A to je patrné i u společnosti Cronos. I přes dobré počáteční výsledky akcie od začátku měsíce klesly o více než 13 %. Ukazuje se, že růst bez zlepšení ziskovosti nestačí, a to může pro akcie znamenat další ztráty.

2. Take-Two Interactive Software

Společnost Take-Two pod svou značkou Rockstar vyrábí několik neuvěřitelně populárních her, včetně série Grand Theft Auto. Existuje však několik důvodů, proč by investoři měli být nyní s akciemi opatrní.

První je, že v poslední době příliš neroste. Ve třetím čtvrtletí (za období končící 31. prosince) vzrostly čisté příjmy meziročně o skromných 5 %. A společnost poznamenala, že pravidelné výdaje zákazníků, které zahrnují nákupy ve hře, zůstaly stejné. Vzhledem k tomu, že se ekonomika vrací k normálu, společenská setkání jsou na vzestupu a zákazníci mají více možností, jak trávit čas, než jen videohry, nemusí být zlepšení tohoto tempa růstu v budoucnu snadné. Pro čtvrté čtvrtletí společnost očekává čisté příjmy pouze mezi 835 a 885 miliony dolarů.

Druhým důvodem k obavám je skutečnost, že technologický gigant Microsoft v lednu oznámil, že koupí konkurenční společnost Activision Blizzard za neuvěřitelných 68,7 miliardy dolarů. Microsoft vyrábí konzoli Xbox, takže existuje obava, jak to může ovlivnit hospodářskou soutěž, a je to něco, co Federální obchodní komise přezkoumává.

Pokud by se dohoda nakonec uskutečnila, mohlo by partnerství se společností Microsoft přinést Activisionu velkou výhodu, protože by mohli spolupracovat na reklamě a společně uvádět na trh produkty. Navíc už jen to, že tak obrovská společnost, jako je Microsoft, potenciálně vloží do Activisionu peníze, aby podpořila jeho další růst, by mohlo zintenzivnit konkurenci a ještě více ztížit Take-Two generování silných čísel v budoucnu. Společnost Take-Two možná čeká těžká cesta a vzhledem k protivětru, kterému její podnikání čelí, bych se jí nyní vyhnul.

3. Netflix

Dalším podnikem, který měl velký prospěch z toho, že lidé zůstali během pandemie doma, je streamovací společnost Netflix. Nyní se však její akcie obchodují na úrovni, na které byly před dvěma lety, kdy COVID-19 teprve začínal lidi držet doma.

Investoři se v poslední době ke společnosti staví odmítavě. Je to proto, že ačkoli Netflix poskytuje svým divákům kvalitní obsah, jeho růst může být omezený.Za poslední tři měsíce roku 2021, činil počet jejích celosvětových čistých přírůstků streamovaného obsahu 8,28 milionu, což je méně než 8,51 milionu čistých přírůstků, které vykázala v předchozím roce. Její prognóza pro první čtvrtletí roku 2022 činí 2,5 milionu čistých přírůstků, zatímco před rokem to bylo 3,98 milionu. A v posledních obdobích také klesá její meziroční tempo růstu tržeb, které se z 21,5 % před rokem snížilo na současných 16 % a v prvním čtvrtletí dokonce na 10,3 %.

Situaci Netflixu by mohlo ještě zhoršit to, že streamovací služba Disney+ společnosti Walt Disney nedávno oznámila, že svým zákazníkům nabídne možnost podpory reklam za nižší cenu. Současný tarif Disney+ za 8 dolarů měsíčně je již nyní levnější než 9,99 dolaru, což je nejnižší předplatné služby Netflix.

Pro Netflix rozhodně nebude snazší zvýšit počet předplatitelů. Stejně jako Take-Two čelí vyhlídce, že bude muset konkurovat jiným možnostem zábavy, které nevyžadují, aby lidé seděli doma před obrazovkou. A proto, přestože se akcie nacházejí na několikaletém minimu, by investory nemělo překvapit, pokud budou akcie Netflixu v následujících měsících nadále klesat.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články