Elon Musk chce nechat rozhodnout o osudu svých 10% akcií Tesly své sledující na Twitteru

Elon Musk v sobotu poprosil svých 62,5 milionu sledujících na Twitteru, aby oni sami určili budoucnost jeho části akcií společnosti Tesla.

Elon Musk v sobotu poprosil svých 62,5 milionu sledujících na Twitteru, aby oni sami určili budoucnost jeho části akcií společnosti Tesla.

Průzkumy na Twitteru jsou ovšem  neformální. Musk již dříve uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí prodá pravděpodobně celkem dost svých opcí.

Na zářijovém vystoupení na Code Conference Musk oznámil, že až jeho akciové opce u Tesly vyprší, jeho mezní daňová sazba bude pak vyšší než 50 % a tak již plánuje brzký prodej.

„Mám spoustu opcí, které vyprší začátkem příštího roku, takže... obrovský blok opcí se prodá ve 4. čtvrtletí – protože musím, jinak vyprší,“ řekl Musk na konferenci.

Další současní a bývalí členové představenstva Tesly, včetně Robyn Denholm, Kimbal Musk, Iry Ehrenpreis a Antonia Gracias, již také prodali některé své akcie Tesly v celkové hodnotě stovek milionů dolarů, protože akcie úspěšně rostly a jejich cena šla nahoru.

Akcie Tesly vzrostly po tomto třetím čtvrtletí, které pro Teslu bylo naprosto rekordním. Pomohlo tomu také oznámení od autopůjčovny Hertz a to že si objednává 100 000 vozů Tesla do svého vozového parku. Od oznámení Hertzu vzrostly akcie Tesly o přibližně 34 % a stejně tak čisté jmění Elona Muska.

Podle ředitele výzkumu InsiderScore Bena Silvermana měla Tesla ke konci října v oběhu něco málo přes 1 miliardu akcií.  Pokud by Musk uplatnil své opce dnes, počet akcií v oběhu by se zvýšil o něco málo přes 2 %, vypočítal InsiderScore.  Silverman předpovídá, že dopad na akcionáře bude minimální, částečně i proto, že prodeje nebudou vůbec žádným překvapením.

"Musk bude pravděpodobně i nadále hlasitě mluvit a upozorňovat na to co dělá - uplatňovat opce,blíží se totiž datum vypršení platnost. Bude tedy prodávat akcie kvůli enormním daňovým povinnostem a také kvůli likviditě akcií Tesly," řekl.

Generální ředitel společnosti Tesla naznačil, že ve skutečnosti reagoval na kritiku, že se vyhýbá placení podílu daní, místo aby jednoduše spravoval své opce. Proto požádal v sobotu uživatele, aby se rozhodli, zda by měl nadále držet nebo prodat 10 % svých akcií.

„V poslední době se hodně dělá z nerealizovaných zisků, které jsou prostředkem k vyhýbání se placení daní, proto navrhuji prodat 10 % svých akcií Tesly.  Podporujete to?"  řekl.  Musk přidal funkci hlasování, takže uživatelé mohli hlasovat „Ano“ nebo „Ne“.

"Budu se řídit výsledky tohoto průzkumu, ať už vyjde jakýmkoli způsobem," dodal Musk, který je v současnosti jedním z nejbohatších lidí světa. I když není zcela jasné, co by měl navrhovaný prodej obnášet.  K loňskému prosinci vlastnil Musk asi 22,4 % akcií společnosti v určené k oběhu. Extrémní bohatství je často z velké části založeno na rostoucí hodnotě akcií a nemovitostí, které nejsou považovány za zdanitelné, pokud nejsou tato aktiva prodána.

Začátkem tohoto léta investigativní zpravodajský web ProPublica informoval o Muskově daňovém účtu jako součást rozsáhlé analýzy financí miliardářů.  Portál zjistil, že Muskův účet daně z příjmu dosáhl v roce 2018 nuly. Musk později odpověděl a řekl, že zprávy byly „ošidné“ a „zavádějící“.  Dodal, že číslo bylo tak nízké, protože nečerpá mzdu, takže jeho peněžní náhrada se blíží nule.

„Všimněte si, že odnikud neberu peněžní plat ani prémie.  Mám pouze akcie, takže jediný způsob, jak osobně platit daně, je prodat své akcie.” řekl v sobotu.

Pro vysvětlení : ze svých značných podílů má Musk opce na 22 862 050 akcií za 6,24 USDa které vyprší 13. srpna 2022. Tyto opce získal v roce 2012.

 

Zdroje: cnbc.com, unsplash 

Nejnovější články