Elon Musk je ochoten koupit Twitter za původně dohodnutých 44 miliard dolarů poté, co se pokusil vycouvat

Elon Musk nabízí Twitteru koupi za původní cenu poté, co se několik měsíců snažil od transakce upustit, potvrdil v úterý deníku Insider zdroj obeznámený s touto záležitostí.

Elon Musk nabízí Twitteru koupi za původní cenu poté, co se několik měsíců snažil od transakce upustit, potvrdil v úterý deníku Insider zdroj obeznámený s touto záležitostí.

O nabídce, kterou Twitter zatím nepřijal, jako první informovala agentura Bloomberg. Musk nabídku učinil v dopise adresovaném společnosti provozující sociální média, který byl důvěrně podán u kancléřského soudu v Delaware, kde Twitter Muska v červenci zažaloval. Osoba obeznámená s problematikou potvrdila deníku Insider základní obsah dopisu a uvedla, že právníci společnosti jej přezkoumávají.

"Obdrželi jsme dopis od Muskových stran, který podali u Komise pro cenné papíry a burzy," řekl mluvčí společnosti Twitter. "Záměrem společnosti je uzavřít transakci za cenu 54,20 USD za akcii."

Návrh, který je pro generálního ředitele společnosti Tesla pozoruhodným obratem, přichází poté, co byl v pondělí vyslechnut generální ředitel společnosti Twitter Parag Agrawal. Minulý týden byl právníky obou stran případu vyslechnut také whistleblower Twitteru Peiter "Mudge" Zatko.

Podle osoby obeznámené s případem se jednalo o dvě pravděpodobně největší výpovědi v případu a ani jedna z nich nepřinesla informace považované za užitečné pro Muskova hlavní tvrzení. Musk tvrdil, že vedení Twitteru vědělo, že společnost má mnohem závažnější problém s "botovými" nebo neautentickými účty, a záměrně tyto informace před veřejností skrývalo.

Musk měl být příští týden během dvou dnů vyslechnut právníky společnosti Twitter. Vzhledem k tomu, že se připravuje možné urovnání sporu, miliardář ze společnosti Tesla již možná nebude muset být kvůli případu vyslýchán. Soudní bitva by měla vyvrcholit během pětidenního procesu, který začne za dva týdny, přičemž seznamy svědků, kteří by měli být předvoláni, by měly být soudu předloženy zítra.

Akcie Twitteru v úterý vzrostly o téměř 13 % a přiblížily se tak ročním maximům dosaženým krátce poté, co Musk souhlasil s převzetím společnosti.

Ostrý zvrat na již tak klikaté cestě

Musk nabídl koupi společnosti provozující sociální média za 44 miliard dolarů v dubnu poté, co ve firmě nashromáždil více než 9% podíl a krátce se pokoušel vstoupit do její správní rady.

V květnu už žádal svého bankéře z Morgan Stanley, aby "zpomalil" transakci, jak ukázaly jeho soukromé textové zprávy, a krátce poté začal mít problém s boty na platformě a požadoval od Twitteru obrovské množství dat k analýze. Když začátkem července zaslal Twitteru dopis, v němž údajně vypověděl smlouvu, odvolával se na nedostatek informací o botech, což se rovnalo podvodu.

Jak již dříve informoval deník Insider, Musk se vzhledem k problémům se svými argumenty a nároky vůči Twitteru pravděpodobně snažil o urovnání sporu ještě před soudem, uvedlo několik právních expertů. Pokud by se dostal k soudu, téměř jistým výsledkem by bylo, že by byl nucen převzít Twitter za cenu 44 miliard dolarů, na které se dohodl.

"Podle mě jsou všechna Muskova tvrzení slabá, a mnohá z nich jsou extrémně slabá," řekl Robert Miller, profesor práva s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti fúzí a akvizic a souvisejících zákonů u kancléřského soudu v Delaware.

Dan Ives, technologický analytik společnosti Wedbush, ve své poznámce uvedl, že Muskova obnovená nabídka na koupi Twitteru je známkou toho, že miliardář uznal, že jeho šance na vítězství u soudu jsou "velmi nepravděpodobné".

"Je to od Muska chytrý tah, že pokračuje v transakci, vzhledem k právním překážkám, které ho čekaly v Delaware," řekl.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články