Autor: Adam Spáčil

Evropa je na tom špatně, protože Rusko snížilo dodávky zemního plynu - ale Rusko je na tom ještě hůř říká studie

Rusko po invazi na Ukrajinu zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy a tento komoditní gigant je kvůli tomu pod "velkým tlakem", zjistila analýza Yaleovy univerzity.

Rusko po invazi na Ukrajinu zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy a tento komoditní gigant je kvůli tomu pod "velkým tlakem", zjistila analýza Yaleovy univerzity.

"Navzdory rozšířenému alarmismu ohledně nepříznivého dopadu rusko-ukrajinské války na světové ceny komodit význam vývozu komodit do Ruska daleko převyšuje význam vývozu ruských komodit do zbytku světa," napsali výzkumníci z Yale v analýze zveřejněné 20. července.

Evropa je závislá na Rusku, které pokrývá 40 % její potřeby zemního plynu, např. pro vaření v domácnostech a spalování v elektrárnách. V současné době se obává zimní energetické krize, protože Rusko omezilo dodávky zemního plynu na kontinent s odvoláním na problémy spojené se sankcemi.

Přesto autoři z Yale tvrdí, že přesun dodavatelských řetězců zemního plynu by v dlouhodobém horizontu "nejvíce poškodil" ruskou ekonomiku. To proto, že Evropská unie již souhlasila s ukončením téměř veškerého dovozu ropy z Ruska do konce letošního roku a uvedla, že od poloviny srpna omezí dovoz uhlí. Evropské země včetně Německa a Itálie rovněž pracují na tom, aby se zbavily ruského plynu.

Příjmy Ruska z vývozu pocházejí v drtivé většině z komodit. "Tyto příjmy z vývozu tvoří ve většině let více než polovinu celkového ruského státního rozpočtu - a pravděpodobně ještě větší část nyní," napsal tým z Yale.

Studie, kterou vedl Jeffrey Sonnenfeld, profesor na Yale School of Management, rovněž zjistila, že ruská ekonomika se "vzpamatovává" z rozsáhlých mezinárodních sankcí. Její závěry jsou v kontrastu se studiemi o ruské ekonomice, které ukazují, že se jí daří lépe, než se očekávalo, částečně díky silným příjmům z masivního ropného a plynárenského průmyslu.

Putin se při prodeji ruské energie obrací na východ, ale kupující se snaží o tvrdé obchody

Aby zmírnil dopady nižšího prodeje energie do Evropy, ruský prezident Vladimir Putin nabízí ruský vývoz energie na jiné trhy, například do Asie, ale se slevou.

"Izolace Ruska od Západu zničila jeho strategickou pozici při vyjednávání s Čínou a Indií, které jsou notoricky cenově náročnými kupci a udržují úzké vazby s dalšími významnými vývozci komodit," napsal tým z Yale.

"Tyto země se již dříve neostýchaly využívat zemí, na které byly uvaleny sankce, a Čína pravidelně uzavírala se zeměmi, jako je Írán a Venezuela, obchody s ropou s výraznými slevami," dodávají autoři.

Od invaze na Ukrajinu ceny ruské vlajkové lodi, ropy Urals, výrazně klesly. Podle údajů ruského ministerstva financí a Interkontinentální burzy, které zpracovala agentura Bloomberg, byla cena ropy Urals od ledna do února o 1,50 USD vyšší než cena mezinárodní ropy Brent, ale od té doby klesla na diskont 25,80 USD vůči Brentu.

"Nyní jedná ze slabé pozice, protože ztratilo své někdejší hlavní trhy," napsal tým z Yale a dodal, že strategická pozice Ruska jako vývozce komodit se "nenávratně zhoršila".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články