Filipínský prezident Duterte říká, že odstupuje z politiky

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v sobotu řekl, že odchází z politiky, což byl překvapivý krok, který vyvolal spekulace, že otevírá cestu jeho dceři, aby se prosadila po něm, a to navzdory jejímu podání pro znovuzvolení starostou.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v sobotu řekl, že odchází z politiky, což byl překvapivý krok, který vyvolal spekulace, že otevírá cestu jeho dceři, aby se prosadila po něm, a to navzdory jejímu podání pro znovuzvolení starostou.

"Dnes oznamuji svůj odchod z politiky," řekl Duterte a doprovázel loajalistického senátora Christophera "Bonga" Go z vládní strany PDP-Laban, když se zaregistroval, aby se ucházel o viceprezidenta ve volbách příštího roku.

Očekávalo se, že 76letý Duterte se bude ucházet o zaměstnání č. 2, což je plán, proti kterému většina Filipínců protestuje v rozporu s duchem ústavy, který stanoví jednorázový limit pro prezidenta, aby zabránil zneužívání moci.

"V poslušnosti vůli lidí, kteří mě koneckonců před mnoha lety postavili do prezidentského úřadu, nyní říkám svým krajanům, budu se řídit tvým přáním," řekl Duterte, když vyzval veřejnost, aby podpořila kandidaturu jeho dlouholetého pobočník.

Političtí analytici říkají, že je pro Duterteho klíčové mít loajálního nástupce, který by ho izoloval od potenciálních právních kroků, doma nebo u Mezinárodního trestního soudu, kvůli tisícům státních vražd v jeho válce proti drogám od roku 2016.

Duterte, skeptický vůdce proslulý přijetím Číny a pohrdáním Spojenými státy, blízkým spojencem, je stále populární, i když ho jeho odpůrci obviňují, že je autoritářský a netolerantní k nesouhlasu.

Více než 60 milionů Filipínců bude v květnu volit nového prezidenta, viceprezidenta a více než 18 000 zákonodárců a představitelů místní samosprávy.

Političtí pozorovatelé již dlouho tušili, že Duterte může vyvolat překvapení, například prezidentský běh jeho dcery Sary Duterte-Carpio příští rok.

Podání Duterte-Carpio o znovuzvolení starostkou Davao, ke kterému došlo krátce poté, co její otec oznámil svůj odchod do důchodu, nijak neosvědčilo spekulace, že má stále oči upřené na prezidentský úřad.

Získala špičkové průzkumy veřejného mínění na potenciální kandidáty, ale minulý měsíc uvedla, že příští rok už nebude kandidovat na vyšší úřad, protože se s otcem dohodli, že v roce 2022 bude kandidovat na národní úřad pouze jeden z nich.

Rozhodnutí starší Duterte nepřipojit se k závodu příští rok by jí uvolnilo cestu.

"Díky tomu může Sara Duterte kandidovat," řekl Antonio La Vina, profesor práva a politiky na univerzitě Ateneo de Manila. "Prohlédne si otcovo schéma, nebo je to drama, které má všechny zmást." Kandidáti se mohou zaregistrovat do pátku, ale výběry a střídání jsou povoleny do 15. listopadu, což ponechává prostor pro změnu srdce na poslední chvíli, jako je vstup Duterteho na 11. hodinu pro volby 2016, které vyhrál s obrovským náskokem. Politický analytik Earl Parreno řekl, že má podezření, že Dutertes používají stejnou příručku a že se Duterte-Carpio připojí k závodu na poslední chvíli. Na žádost o komentář okamžitě nereagovala.

Zdroje: cnbc.com; Freepik.com

Nejnovější články