Autor: Adam Spáčil

Nvidia klesá, protože varování výrobce čipů ohledně příjmů a slabých her táhne akcie technologických firem dolů

Akcie společnosti Nvidia v pondělí prudce klesly poté, co výrobce čipů uvedl, že zpomalení prodeje her povede k nižším čtvrtletním tržbám, než Wall Street očekávala.

Akcie společnosti Nvidia v pondělí prudce klesly poté, co výrobce čipů uvedl, že zpomalení prodeje her povede k nižším čtvrtletním tržbám, než Wall Street očekávala.

Pokles o 9 % vyvolal ztráty v širším technologickém sektoru a ovlivnil klíčové americké akciové indexy. Akcie klesly na vnitrodenní minimum 172,42 USD, což je nejslabší cena od 27. července, než zkrátily vnitrodenní pokles na 8 %.

V pondělním prohlášení společnost snížila odhad tržeb za druhé čtvrtletí z předchozích 8,1 miliardy dolarů na 6,7 miliardy dolarů s odkazem na slabé výsledky v herním segmentu.

"Naše prognózy prodeje herních produktů se v průběhu čtvrtletí výrazně snížily," uvedl v prohlášení Jensen Huang, zakladatel a generální ředitel společnosti Nvidia. "Protože očekáváme, že makroekonomické podmínky ovlivňující prodejnost budou pokračovat, přijali jsme spolu s našimi herními partnery opatření k úpravě cen a zásob v prodejním kanálu."

Tržby z prodeje her se oproti prvnímu čtvrtletí snížily o 44 % na 2,04 miliardy dolarů a oproti druhému čtvrtletí předchozího roku poklesly o 33 %. Společnost rovněž uvedla, že ve druhém čtvrtletí přijala náklady ve výši 1,32 miliardy dolarů na zásoby.

Varování společnosti Nvdia přichází v době, kdy investory obecně znepokojuje, jak se spotřebitelé a podniky vyrovnávají s prudce rostoucí inflací. Po poklesu akcií společnosti Nvidia se technologický index Nasdaq Composite snížil. Index S&P 500 se také obrátil dolů, když jeho sektor informačních technologií ztratil během seance více než 1 %.

"Očekávali jsme zpomalení v herním segmentu v důsledku pádu cen kryptoměn a související poptávky po těžbě, jakož i slabších makroekonomických podmínek, a již dříve jsme předpokládali, že tržby z herního segmentu budou po zbytek roku 2022 postupně klesat," uvedl v pondělí ve své výzkumné zprávě analytik společnosti Morningstar Abhinav Davuluri.

Davuluri poukázal na nedávný a mírnější výhled konkurenčního výrobce čipů AMD pro jeho grafickou jednotku. Akcie AMD během pondělního obchodování klesly o 2,5 %.

"Myslíme si, že Nvidii čeká několik náročných čtvrtletí, což by mohlo vytvořit atraktivnější vstupní pozici," řekl Davuluri. Dodal, že podnikání společnosti v oblasti datových center by mělo být "odolnější" vůči makroekonomickým překážkám.

Společnost Nvidia v pondělí oznámila, že její příjmy z datových center za druhé čtvrtletí dosáhly 3,81 miliardy dolarů, což je o 1 % více než v prvním čtvrtletí a o 61 % více než v předchozím roce.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články