Sankce vůči Rusku by mohly zničit globální dominanci dolaru a podpořit větší využití kryptoměn

Sankce uvalené na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu by mohly podle nejvyššího představitele MMF narušit dominanci amerického dolaru a podnítit přijetí digitálních měn.

Sankce uvalené na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu by mohly podle nejvyššího představitele MMF narušit dominanci amerického dolaru a podnítit přijetí digitálních měn.

Přísné západní finanční sankce zmrazily velkou část ruského zahraničního majetku a zasáhly ruskou schopnost obchodovat na mezinárodních trzích. I když tyto sankce zdůraznily sílu dolaru jako dominantní globální rezervní měny, byl to také budíček pro země, které na americký dolar příliš spoléhají.

Gita Gopinath, první náměstkyně generálního ředitele MMF, uvedla, že existují důkazy o tom, že některé země již sjednávají měnu, kterou by využívaly při platbě v mezinárodním obchodu.

"Dolar by zůstal hlavní globální měnou i v tomto prostředí, ale fragmentace na menší úrovni je určitě možná," řekla Gopinath.

Jak země hromadí rezervy v měnách, které používají pro obchod, převezmou tyto menší měny větší roli, což oslabí dominanci dolaru.

Vliv americké měny již v posledních dvou desetiletích opadl a její podíl na mezinárodních rezervách klesl ze 70 % na 60 %, uvádí představitel MMF. Zejména australský dolar a čínský jüan se prosadily jako jedny z nejdůležitějších mezinárodních obchodních měn.

Více než 70 centrálních bank drží jüan jako část své rezervní měny a podle Baizhu Chena, profesora financí a podnikové ekonomie na University of Southern California, mnoho afrických zemí a některé země na Blízkém východě pravidelně používají čínskou měnu pro transakce.

"Některé země mají pocit, že jejich ekonomiky by mohly být rukojmím politiky USA, protože dolar je dominantní měnou a země chtějí více diverzifikovat své riziko," řekl profesor Baizhu Chen.

Gopinath řekla, že dopad ukrajinského konfliktu by měl také podnítit k přijetí kryptoměn a stablecoinů po celém světě. Varovala však, že kolem digitálních měn chybí regulace, kterou je třeba řešit jako první.

Zdroje: insider.com, unsplash.com 

Nejnovější články