Autor: Filip Kejval

Téměř všichni investoři, vedoucí pracovníci firem a podnikatelé vidí recesi v tomto nebo příštím roce

Podle průzkumu společnosti Stifel očekává podnikatelská veřejnost v příštím roce a půl v drtivé většině recesi, přičemž mezi hlavní obavy patří problémy na trhu práce a inflace.

Podle průzkumu společnosti Stifel očekává podnikatelská veřejnost v příštím roce a půl v drtivé většině recesi, přičemž mezi hlavní obavy patří problémy na trhu práce a inflace.

Z dotazovaných 70 vedoucích pracovníků firem, majitelů podniků a investorů očekává 46 % recesi v letošním roce, 33 % ji vidí v příštím roce a 18 % uvedlo, že USA se již nacházejí uprostřed poklesu. Pouze 3 % respondentů recesi v příštích 18 měsících neočekávají.

Volání po recesi se v posledních měsících objevují stále pravidelněji, protože Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby, aby zkrotil inflaci. Wall Street proto vnímá centrální banku spíše jako instituci, která se stará o kontrolu cenových tlaků, než o podporu růstu.

Snaha centrální banky zkrotit inflaci však zatím obavy nezmírnila. Průzkum společnosti Stifel ukázal, že 59 % respondentů označilo inflaci za jedno ze tří největších rizik pro svou společnost nebo investiční portfolio. Mezitím 64 % uvedlo omezení pracovních sil, 54 % recesi a 53 % narušení dodavatelských řetězců.

Ale pokud jde o dodavatelské řetězce, průzkum odhalil i některá pozitivní znamení: 59 % respondentů uvedlo, že od konce loňského roku zaznamenalo zlepšení, zatímco 21 % nevidělo žádnou změnu situace a 20 % uvedlo, že se situace zhoršila.

Zjištění, která čerpala především ze spotřebitelského, maloobchodního a diverzifikovaného průmyslového sektoru, se přidávají k dalším varováním přicházejícím z korporátní Ameriky.

Zejména vrcholoví manažeři běžně zmiňují silný americký dolar jako přetrvávající kladivo na hospodářský výsledek. Dolar je v letošním roce na historickém vzestupu, dolarový index v roce 2022 vzrostl až o 12 % a dosáhl 20letého maxima, protože Fed zvyšuje sazby, aby omezil inflaci.

V posledním hovoru k výsledkům Microsoft uvedl, že vzestup měny komplikuje zisk i tržby.

"Americký dolar v průběhu čtvrtletí posiloval, což vytvářelo další protivítr nad rámec toho, co jsme sdělili v polovině čtvrtletí," uvedla 26. července finanční ředitelka Amy Hoodová.

Silný dolar bude i nadále brzdou, protože společnost předpokládá, že celoroční marže budou zhruba stejné, dodala.

General Electric vyjádřila podobné obavy ve svém hovoru k výsledkům hospodaření. Finanční ředitelka Carolina Dybeck Happeová odhadla, že dolar bude představovat tříprocentní negativní zásah do hospodářského výsledku. A pokud současné úrokové sazby přetrvají, očekává podobný dopad i za celý rok.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články