Autor: Radka Guzi

Evropské ceny zemního plynu by mohly klesnout o 30 %

Globální investičně bankovní společnost Goldman Sachs představila své očekávání ohledně cen evropského plynu. Společnost očekává, že ceny plynu budou v následujících měsících výrazně klesat, hovoří se dokonce o poklesu cen v rozmezí až 30 %.

Globální investičně bankovní společnost Goldman Sachs představila své očekávání ohledně cen evropského plynu. Společnost očekává, že ceny plynu budou v následujících měsících výrazně klesat, hovoří se dokonce o poklesu cen v rozmezí až 30 %.

Ceny plynu se nyní pohybují přibližně na 120 eurech za megawatthodinu, dle predikce společnosti Goldman Sachs by plyn mohl stát již v prvním čtvrtletí roku 2023 jen 85 eur za megawatthodinu. To, že dojde ke snížení ceny za plyn ovšem nevyřeší problém zajištění spolehlivých dodávek plynu, se kterými se ještě jednotliví evropští představitelé musí vypořádat.

Snížení ceny plynu by se mělo velmi pozitivně promítnout v hospodaření jak domácností, tak zejména hlavně v hospodaření firem.

Srpnová čísla

Cena plynu 85 eur za megawatthodinu je významným zlepšení oproti nejhoršímu období, které bylo právě v srpnu letošního roku, kdy se plyn kupoval za extrémních 340 eur za megawatthodinu. Právě období letošního srpna byla cena za plyn a elektřinu nejvyšší. Tuto situaci způsobila zejména panika na trhu kvůli chování Ruska.

Proč se plyn zlevní?

A jaké jsou hlavní důvody snížení cen plynu? K pozitivní změně ceny plynu by měly především přispět následující fakta. Evropské zásobníky plynu jsou dostatečně naplněné, to znamená, že se neplánují žádné větší nákupy plynu, což by mělo mít pozitivní vliv na cenu plynu. K optimismu přispělo také to, že bylo velmi teplé počasí v posledních týdnech, což se projevilo na nižších nákladech na vytápění domácností a firem. Počasí tak i posunulo hlavní topnou sezónu. Mezi poslední faktor patří to, že je na trhu nadměrná nabídka zkapalněného zemního plynu, tak zvaného LNG. Podle dostupných údajů od Gas Infrastructure Eruope se nyní zásoby zkapalněného zemního plynu nachází na 94 %. Vyšší nabídka tohoto plynu je způsobena zejména včasnými nákupy v létě.

LNG

Co se týká cen LNG pro následující období, lze očekávat, že jeho cena půjde spíše směrem nahoru. Největším dovozcem LNG je dle amerického Úřadu pro energetické informace je Čína. Ceny LNG budou tak ovlivněny podle kondice čínské ekonomiky. Čínská ekonomika byla značně ochroma covidovou pandemií a následně se v ní promítla rusko-ukrajinská vojenská agrese. Zvýšená poptávka po této surovině by tak mohla vést spíše ke zvýšení cen pro evropský kontinent.

Skladování LNG je navíc spjato s ruskými dodávkami, od kterých se Evropská unie chce co nejdříve odříznout a distancovat se tak o závislosti od Ruska.

Pozitivní očekávání pro firmy

Největší optimismus z poklesu cen plynu by mohl být právě ve firmách. Firmy nejenom v České republice v posledních týdnech zažívají velmi těžké období. Diskutuje se také o tom, zda firmy budou ještě do konce roku propouštět své pracovníky právě kvůli zvýšení náklady ze strany jejich vstupů. Tato zpráva o snížení ceny plynu by tak mohla přinést uklidnění právě do firemního prostředí.

Snížení nákladů pro domácnosti

Nelehká ekonomická situace trápí i domácnosti, které se musí potýkat s vysokými cenami kvůli inflaci a kvůli energetické krizi vyvolané vojenských konfliktem na Ukrajině. Snížení cen plynu by mělo ulevit také domácnostem po nákladové stránce jejich hospodaření.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články