Pět důvodů, proč měl bitcoin nejhorší čtvrtletí za více než deset let

Bitcoin má za sebou nejhorší čtvrtletí od roku 2011 a nejhorší měsíc v historii. Největší světová kryptoměna ztratila ve druhém čtvrtletí roku 2022 přibližně 58 % hodnoty.

Bitcoin má za sebou nejhorší čtvrtletí od roku 2011 a nejhorší měsíc v historii.

Největší světová kryptoměna ztratila ve druhém čtvrtletí roku 2022 přibližně 58 % hodnoty. Z celého trhu s kryptoměnami zmizelo přibližně 1,2 bilionu dolarů.

V tomto chaosu oznámily kryptografické firmy propouštění a odvětví směřuje ke konsolidaci prostřednictvím akvizic.

Zde je pět bodů, které v uplynulém čtvrtletí zasáhly odvětví kryptoměn.

V průběhu čtvrtletí provedl americký Federální rezervní systém dvě agresivní zvýšení úrokových sazeb v rámci boje s prudce rostoucí inflací. To vyvolalo obavy z recese v USA i v dalších zemích.

Zasáhla také akcie, zejména rychle rostoucí technologické tituly. Technologický index Nasdaq Composite se ve druhém čtvrtletí propadl o 22,4 %, což je nejhorší čtvrtletní výsledek od roku 2008.

Bitcoin úzce souvisí s vývojem cen amerických akciových indexů. Výprodej akcií zatížil bitcoin a trh s kryptoměnami, protože investoři se zbavují rizikových aktiv.

První významnou událostí minulého čtvrtletí byl pád algoritmického stablecoinu terraUSD a sesterského tokenu luna, který vyvolal šok v celém odvětví.

Stabilní měna je typ kryptoměny, která je obvykle vázána na reálné aktivum. TerraUSD neboli UST měl být navázán jedna ku jedné na americký dolar. Některé stablecoiny jsou kryté reálnými aktivy, například fiat měnou nebo státními dluhopisy. UST se však řídil algoritmem a složitým systémem pálení a ražby mincí.

Tento systém selhal. TerraUSD přišel o své vázání na dolar a způsobil zánik přidruženého tokenu luna, který se stal bezcenným.

Tato epizoda se odrazila v celém odvětví a měla vedlejší účinky, zejména na kryptoměnové hedgeové fondy Three Arrows Capital, které měly expozici vůči terraUSD (více o tom níže).

Celsius v červnu pozastavila výběry pro zákazníky.

Společnost nabízela uživatelům výnosy více než 18 %, pokud si kryptoměnu uloží u společnosti Celsius. Tyto peníze pak půjčovala hráčům na kryptotrhu, kteří byli ochotni zaplatit vysoký úrok za půjčení peněz.

Propad cen však tento model podrobil zkoušce. Společnost Celsius uvedla jako důvod pozastavení stahování "extrémní tržní podmínky".

Společnost Celsius ve čtvrtek na svém blogu uvedla, že podniká "důležité kroky k zachování a ochraně majetku a zkoumá možnosti, které máme k dispozici".

Mezi tyto možnosti patří "mimo jiné realizace strategických transakcí a restrukturalizace našich závazků".

Problémy s Celsiusem odhalily slabiny mnoha modelů půjček používaných v odvětví kryptoměn, které uživatelům nabízely vysoké výnosy.

Three Arrows Capital je jedním z nejvýznamnějších hedgeových fondů zaměřených na investice do kryptoměn.

Deset let stará firma známá také jako 3AC, kterou založili Zhu Su a Kyle Davies, je známá svými vysoce pákovými býčími sázkami na kryptotrhu.

Společnost 3AC měla expozici vůči zhroucenému algoritmickému stablecoinu terraUSD a sesterskému tokenu luna.

Deník Financial Times minulý měsíc s odvoláním na osoby obeznámené se situací informoval, že americké kryptoúvěrové společnosti BlockFi a Genesis zlikvidovaly některé pozice společnosti 3AC. Společnost 3AC si půjčila od BlockFi, ale nebyla schopna splnit výzvu k úhradě marže.

Výzva k úhradě marže je situace, kdy investor musí vyčlenit více finančních prostředků, aby zabránil ztrátám z obchodu uzavřeného s vypůjčenými penězi.

Společnost 3AC pak nesplácela půjčku od společnosti Voyager Digital v hodnotě více než 660 milionů dolarů.

V důsledku toho se společnost Three Arrows Capital dostala do likvidace, uvedla tento týden pro CNBC osoba, která je s touto záležitostí obeznámena.

Situace ve společnosti 3AC odhalila, že obchodování v tomto odvětví je v poslední době velmi zatíženo pákovým efektem.

Kryptoměnová burza CoinFlex minulý měsíc zastavila výběry zákazníků s odkazem na "extrémní tržní podmínky" a zákaznický účet, který se dostal do záporných hodnot.

CoinFlex tvrdí, že zákazník, kterým je podle ní vysoce postavený kryptoinvestor Roger Ver, dluží společnosti 47 milionů dolarů. Ver, který má přezdívku "Bitcoinový Ježíš" pro své evangelické názory na toto odvětví v jeho počátcích, popírá, že by společnosti CoinFlex dlužil peníze.

Burza uvedla, že za normálních okolností se pozice na účtu, který se dostane do záporných hodnot, zlikvidují. CoinFlex a Ver však měly dohodu, která to neumožňovala.

Společnost CoinFlex vydala nový token s názvem Recovery Value USD (rvUSD), aby získala 47 milionů dolarů a mohla obnovit výběry, a nabízí 20 % úrokovou sazbu pro investory, kteří chtějí digitální minci koupit a držet.

Generální ředitel Mark Lamb tento týden pro CNBC uvedl, že společnost jedná s několika dluhovými fondy o koupi tokenu. CoinFlex se také snaží získat zpět prostředky od Ver.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články